CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Junior Curator

Mauritshuis

Location
The Hague, The Netherlands
Type
Part time - two years
Closing date
5 August 2024
Posted on
2 July 2024

Het Mauritshuis zoekt per 1 oktober voor de afdeling Collectie & Wetenschap een startende, ambitieuze kunsthistoricus met een passie voor oude schilderkunst.

De junior conservator zal voor een breed scala van taken worden ingezet en op die manier kennis maken met alle facetten van het museale werk als conservator. Binnen de afdeling Collectie & Wetenschap maak je deel uit van het team van conservatoren. Daarnaast bestaat de afdeling uit nog twee teams: het team van restauratoren en het team collectiebeheer. De functie wordt beschouwd als een zogenaamde ‘startfunctie’. Daarom komen alleen recent afgestudeerde kandidaten in aanmerking met maximaal twee jaar ervaring als conservator of vergelijkbaar.

Dit ga je doen

Als junior conservator verricht je ondersteunend en zelfstandig (kunst-)historisch onderzoek ten behoeve van de eigen collectie, de geschiedenis van het museum en tijdelijke tentoonstellingen. Je legt onderzoeksresultaten vast in (online) publicaties van het museum en assisteert bij de voorbereiding en redactie van publicaties van het museum zoals de bestandscatalogus ‘Stillevens in het Mauritshuis’ en het ‘Mauritshuis Magazine’.

Daarnaast verleen je medewerking aan andere museale werkzaamheden van de afdeling zoals ontvangsten, lezingen, voorbezichtigingen, openingen, symposia en sponsoravonden. Je assisteert bij het uitvoeren van collectiebeheertaken en bij de organisatie van tijdelijke tentoonstellingen en treedt op als koerier voor het begeleiden van uitgaande bruiklenen. Onder begeleiding van een conservator zul je gedurende de aanstelling in ieder geval een presentatie op zaal maken.

Dit breng je mee

 • Je hebt een voltooide Masteropleiding in een voor het museum relevante studierichting;
 • Jouw specialisatie is de Noord- en Zuid-Nederlandse schilderkunst van de 15de tot en met de 17de eeuw en je bent in staat om verbindingen te leggen met actuele thema’s die daarmee samenhangen;
 • Je bent vaardig in het doen van wetenschappelijk onderzoek en je bent aantoonbaar in staat publieksvriendelijke teksten te produceren. Daarnaast schuw je publieksoptredens niet.
 • Je bent gewend met objecten te werken;
 • Je kunt goed je werk organiseren, je bent resultaatgericht en in staat te werken met deadlines, waarbij je snel kunt schakelen als plannen veranderen;
 • Je bent initiatiefrijk, goed in samenwerken en beschikt over een flexibele werkhouding;
 • Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.

Dit bieden wij

 • Een inspirerende werkomgeving in een van de mooiste musea van Nederland, een bevlogen team en never a dull moment.
 • Een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 32-36 uur per week voor de periode van twee jaar.
 • Een salaris in schaal 9 conform de museum cao, inschaling is afhankelijk van leeftijd en ervaring. Verder biedt de cao onder andere 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.
 • Werkdagen worden in overleg vastgesteld. De werkzaamheden vinden incidenteel plaats buiten kantoortijden. Standplaats is Den Haag. Gedeeltelijk thuiswerken behoort tot de mogelijkheden.

MORE INFORMATION