CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Maatschappelijk Curator

Museum Hof van Busleyden

Location
Mechelen, Belgium
Type
Permanent position
Closing date
22 April 2024
Posted on
3 April 2024

Museum Hof van Busleyden is een erkend Vlaams museum, gevestigd in een prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden in de vroege 16de eeuw. Na de renovatie van daken en ramen, heropende het museum februari 2024 met de vernieuwde vaste opstelling en een grote transhistorische tentoonstelling. Ook de gloednieuwe museumbar in het historische hoekpand Het Schipken en de heraangelegde museumtuinen gingen open. Het museum trekt vooral cultuurliefhebbers en kinderen en jongeren in school- en familieverband en ambieert een groot en breed publieksbereik. Onze bijzondere aandacht gaat naar bezoekers met een fysieke of mentale beperking en naar bezoekers met migratieachtergrond. Onze bezoekers komen vooral uit eigen land maar ook uit de buurlanden.

In het historisch stadspaleis Hof van Busleyden, in het nieuwe Depot Rato, de historische kerken in de binnenstad en op locaties doorheen de stad werkt het museum op vier inhoudelijke themalijnen: Bourgondische Renaissance, Mechelse Barok, Modernisme en Het geheugen van de stad. Met een team van ervaren medewerkers maken we kwaliteitsvolle museale presentaties. We vertrekken steeds vanuit onze collectie en we integreren soms hedendaagse kunst.

Onze dynamiek bestaat erin om de geschiedenis tegen de haren in te kammen. We brengen figuren en verhalen voor het daglicht die verborgen zijn in de coulissen van een kunstwerk, van de geschiedenis. En Museum Hof van Busleyden wil onze tijd grijpen. Klimaatverandering, #metoo, artificiële intelligentie, diversiteit, religieuze en geopolitieke spanningen vroegen en vragen niet enkel een aanpassing van ons als samenleving, maar ook van de manier waarop we als museum kijken naar onze collectie en onze werking. Daarom gaan we resoluut voor opinie, durf, innovatie en voor maatschappelijke inbedding en relevantie.

Als Maatschappelijk curator laat je ons museale vuur feller branden en bouw je actief mee aan de relevantie van ons museum. Met bevlogenheid, ambitie en creativiteit breng je kritische inzichten en maatschappelijke perspectieven in onze museale werking. Jij brengt de veranderende wereld binnen in het museum en stimuleert de kritische blik bij de museumcollega’s.

 • Je cureert zelf en samen met gastcuratoren museale belevingen voor een groot en breed publiek. Je vertrekt daarbij vanuit onze collectie, die je door en door leert kennen. Je voert onderzoek op object- en projectniveau en zoekt actief naar verborgen stemmen en verhalen. Je legt daarbij een duidelijke focus op maatschappelijk relevante invalshoeken en vindt creatieve manieren om onze bezoekers te informeren, te raken en aan het denken te zetten.
 • Je bouwt binnen het strategisch kader van ons museumbeleidsplan een veelstemmige museale werking uit samen met de collega’s van Team Programma en Team Publiek, met projectleiders en gastcuratoren. Je cureert dus niet alleen, je faciliteert je collega’s ook, je inspireert hen en je stelt kritische vragen zodat ook zij de relevantie van onze museale projecten kunnen versterken. Je stimuleert dialoog en reflectie met stad en maatschappij. Je initieert en versterkt transversale samenwerkingen met culturele (hedendaagse beeldende kunsten, podiumkunsten, architectuur,.. ) en socioculturele partners in de stad.
 • Je maakt deel uit van Team Programma, dat verantwoordelijk is voor Collectie en Tentoonstellingen, en je werkt nauw samen met de collega’s van Team Publiek.
 • Om meer budgettaire ruimte te creĂ«ren voor maatschappelijke relevantie bij onze museale projecten, werk je samen met collega’s van Team Publiek aanvragen uit om projectsubsidies en steun van stichtingen en fondsen aan te trekken.
 • Een adviesgroep van betrokken experten dient als klankbord voor de maatschappelijke relevantie van onze museale werking. Je brengt hen regelmatig samen, je consulteert hen actief en zet hun netwerk en kennis in ter versterking van de museale werking.
Functieprofiel
 • Je hebt een universitair diploma en minimum 5 jaar inhoudelijk relevante werkervaring als curator, tentoonstellingsmaker en onderzoeker.
 • Je hebt een duidelijke visie op de rol en betekenis van kunst en cultuur binnen een continu veranderende samenleving.
 • Je hebt grote interesse in onze stedelijke kunst- en erfgoedcollectie.
 • Je hebt ervaring met project- en budgetmanagement.
 • Je bent een teamspeler en je kan goed faciliteren en verbinden.
 • Omwille van de internationale werking van het museum spreek je bij voorkeur meerdere talen maar in ieder geval Nederlands en Engels.
Aanbod
 • Een contract van onbepaalde duur op niveau A1a-2a.
 • Relevante beroepservaring in de privĂ©sector of als zelfstandige wordt in aanmerking genomen voor een maximumperiode van 18 jaar.
 • Bruto (voltijds) aanvangsloon zonder anciĂ«nniteit € 3714,32 per maand.
 • Bruto (voltijds) loon met 18 jaar anciĂ«nniteit in de privĂ©sector  € 5737,22 per maand.
 • Extra’s: een interessante verlofregeling & opleidingsmogelijkheden, maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, terugbetaling abonnement woon- werkverkeer, fietsvergoeding.

Job advert