CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

90 Jaar Vriendschap

90 years of friendship Exhibition: 29 October 2008 - 4 January 2009

To mark the 90th anniversary of the Society of Those Interested in the Lakenhal (Vereniging van Belangstellenden in De Lakenhal), the museum is showing a selection of the most important works that were acquired with the assistance of the society.

Museum press release

Op 28 oktober 2008 bestaat de Vereniging van Belangstellenden in De Lakenhal 90 jaar. Hiermee is zij een van de oudste verenigingen van museumvrienden in ons land en dat wordt gevierd met de tentoonstelling 90 Jaar Vriendschap die van 29 oktober 2008 t/m 4 januari 2009 te zien is in Stedelijk Museum De Lakenhal.

In 1918 nam de toenmalige directeur van De Lakenhal, dr. J.C. Overvoorde, het initiatief tot oprichting van een vriendenvereniging. Sindsdien heeft het museum, dankzij de bijdragen van de leden van de Vereniging van Belangstellenden in De Lakenhal, vele geschenken in ontvangst mogen nemen. Belangrijke schilderijen, tekeningen, voorwerpen van glas, zilver en aardewerk verrijkten de collectie in de afgelopen 90 jaar. Ook nam de vereniging de kostbare restauratie van het 16de-eeuwse drieluik De bewening van Christus van Cornelis Engebrechtsz voor haar rekening.

De band tussen het museum en de vrienden is de laatste jaren nog versterkt door de vele werkzaamheden die vrijwilligers van de vereniging verrichten voor het museum. Die materiële en geestelijke steun is onmisbaar, want ook een museum kan niet zonder vrienden.

Vanaf 29 oktober toont De Lakenhal een selectie uit de belangrijkste aanwinsten, gepresenteerd in verschillende zalen en vitrines en in samenspel met de overige voorwerpen uit de collectie Lakenhal.