CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Aan tafel met Huygens

9 December 2023 - 6 October 2024

Aan tafel met Huygens

Exhibition: 9 December 2023 - 6 October 2024

Aan tafel met Huygens (At the Table with Huygens) features paintings, letters and poems, cookbooks and gardening books, everyday utensils and archaeological finds from the seventeenth century that shed light on the culinary secrets of the Hofwijck estate.


Betreed de Pronkzaal, waar gasten 400 jaar geleden werden ontvangen door Constantijn en Christiaan Huygens. Hier werd destijds het warme middagmaal geserveerd, gemusiceerd en voorgedragen. Een monumentaal gedekte tafel brengt de culinair-historische setting van Hofwijck tot leven. Schilderijen, speciaal voor deze tentoonstelling in bruikleen gekregen van de Hoogsteder Museum Stichting, laten het bruisende leven zien van zulke feesten, de stillevens tonen de rijkdom van de opbrengst van het land.

Vlak naast de pronkzaal bevindt zich een bescheiden bibliotheek met een bijzondere verzameling boeken, waaronder Den Nederlandtsen hovenier (1669) van Jan van der Groen. Samen met De verstandige kock Of Sorghvuldige Huyshoudster (1668) geven deze boeken inzicht in de culinaire wereld van de 17de eeuw. Recepten voor een groot aantal gerechten, van het bereiden van vlees en vis tot aan rauwe salades als voorafje, getuigen van de eetcultuur op Hofwijck. In de tentoonstelling is ook de dichtbundel Koren-bloemen (1658) van Constantijn Huygens opgenomen. In het gedicht Hofwijck beschrijft hij een wandeling over de uitgestrekte tuin en hoe zijn gasten tenslotte in de keuken terechtkomen en daar allerlei lekkers krijgen voorgeschoteld!

In het souterrain van Hofwijck bevindt zich de authentieke 17de eeuwse keuken, waar de oorspronkelijke witte faience wandtegels nog te zien zijn en alles de sfeer ademt van het rijke bestaan van de eigenaren. Hier vertellen de alledaagse gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten het verhaal van het koken, bakken en roosteren boven open vuur. Enkele flessen zijn in de 20ste eeuw uit de gracht van Hofwijck gevist en het zou kunnen dat ze nog zijn gebruikt zijn door Constantijn of Christiaan. En om alle etenswaren echt vers te houden, had Hofwijck een ijskelder, waardoor er de zomer lang koude drankjes konden worden gedronken.

Gastconservator: Alexandra van Dongen

Bruikleners: Hoogsteder Museum Stichting Den Haag, Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg