CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Adellijke familieportretten op Duivenvoorde

Family portraits at Duivenvoorde Exhibition: 18 April - 24 October 2015

Information from the museum’s press release (in Dutch, 13 January 2015

Ze zijn de ziel van het kasteel: de portretten van de families die kasteel Duivenvoorde acht eeuwen lang via vererving in eigendom hadden: Van Wassenaer (13de-18de eeuw), Steengracht (19de eeuw) en Schimmelpenninck van der Oye (20ste eeuw). Een staalkaart aan Hollandse adelsportretten vanaf de 16de eeuw; van de tijd daarvoor zijn geen portretten overgeleverd. De familieportretten vertellen een verhaal over mensen van vlees en bloed: hun herkomst, levenslot, maatschappelijke status en persoonlijke, politieke en religieuze loyaliteiten. Wat zouden we graag eens met hen praten. Om meer te horen over hun leven en gedachten. Want ook al leefden ze in een andere tijd of een ander milieu, menselijke emoties als liefde, verdriet, aanzien of passie zijn herkenbaar en invoelbaar in onze tijd. Portretten weten drempels te slechten over tijdsgrenzen heen.

De tentoonstelling Adellijke familieportretten op Duivenvoorde geeft de geportretteerde dames, heren en kinderen uit vervlogen tijden ‘blos op de wangen’. De familieportretten werden vervaardigd door de bekendste portrettisten van hun tijd, zoals Gerard van Honthorst, Johan Mijtens, Jonson van Ceulen, Jacob Gerritsz Cuyp, Cornelis Kruseman, Charles Howard Hodges en Jan Toorop. Naast portretten uit de eigen collectie van Duivenvoorde zijn op de tentoonstelling ook diverse bruiklenen te zien van portretten die bijvoorbeeld door vererving het kasteel hebben verlaten. Speciaal voor de tentoonstelling worden deze topstukken eenmalig met elkaar én met hun oorspronkelijke omgeving op het kasteel herenigd. Nooit eerder waren al deze portretten, die de bewonersgeschiedenis van Duivenvoorde zo karakteristiek in beeld brengen, samen te zien. Voor even zijn deze portretten nu weer thuis.

Publicatie
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt bij Waanders Uitgevers de rijk geïllustreerde publicatie Adellijke familieportretten op Duivenvoorde. Het boek is vanaf 18 april verkrijgbaar in de boekhandel en bij de kassa van het kasteel.