CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Beeldenstorm 1566-2008: tussen mens en beeld

Iconoclasm 1566-2008: between man and image Exhibition: 18 October - 30 November 2008

Iconoclasm is of all times. The exhibition, a collaboration between museumgoudA and the Verzetsmuseum Zuid-Holland (Underground Museum South-Holland), begins with altarpieces from Gouda churches that were damaged by iconoclasts in 1566 and ends with photographs by the Iranian-Dutch artist Sooreh Hera that were the object of repression in 2008. The exhibition is part of larger program of films, lectures and manifestations.

From the museum website

Van 18 oktober tot 30 november vindt in Gouda de manifestatie Beeldenstorm 1566-2008 plaats, met als ondertitel: Tussen mens en beeld. De manifestatie Beeldenstorm wordt georganiseerd door museumgoudA en het Verzetsmuseum Zuid-Holland. Met diverse tentoonstellingen, lezingen en een symposium worden diverse motieven om beelden te verwoesten uit de doeken gedaan. De manifestatie maakt deel uit van Het Verleden van Nederland, de landelijke campagne om de Nederlandse canon van de geschiedenis leven in te blazen. Als uitgangspunt heeft Gouda gekozen voor het jaar 1566, het jaar waarin in Gouda de Beeldenstorm niet plaatsvond. In de Hollandse steden rondom Gouda werden altaarstukken vernietigd, in Gouda bleef het relatief rustig. Voor de manifestatie schreef Ingmar Heytze een manifest dat als uitgangspunt dient voor Beeldenstorm.

De Beeldenstorm is niet alleen iets uit een ver verleden. Ook in de 20e en 21e eeuw worden overal ter wereld beelden verwoest, verboden of onmogelijk gemaakt door verschillende daders, met verschillende motieven. Hoe is het mogelijk dat een beeld zoveel woede en agressie oproept? De kwestie Beeldenstorm wordt in lezingen en tentoonstellingen geĂŻllustreerd en ontleed. In museumgoudA kan de bezoeker kennis maken met moderne beeldenstormers, van de Taliban tot Robert Rauschenberg. Kwetsende kunst, onzichtbaar gemaakt door censuur, wordt nu wel getoond. Het omstreden werk van Sooreh Hera is te zien in een huiselijke setting en uit het Olympische Beijing komen eenminuten films die daar niet getoond mochten worden. De beeldenstorm van 1566 als onderdeel van het Verleden van Nederland wordt uiteraard niet vergeten. De Goudse altaarstukken zijn de stille getuigen van deze roerige tijd. Het Verzetsmuseum Zuid-Holland toont affiches uit de Tweede Wereldoorlog en laat zien welke symboliek en beeldtradities achter de afbeeldingen schuilgaan. Nieuw in het museum zijn foto’s van Wouter Jansen, portretten van de meest kwetsbare mensen in de samenleving (museumgoudA).

De volgende tentoonstellingen en presentaties zijn in deze periode in museumgoudA te zien:
– ‘Beeldenstormers’
– De altaarstukken van museumgoudA
– ‘Adam en Ewald’ van fotografe Sooreh Hera
– ‘Before After’ van fotograaf Wouter Jansen
– Presentatie van het digitaal ‘museum voor kwetsende kunst’
– Presentatie ‘The one minutes’