CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Bijbelse vrouwen in de kunst

Biblical women in art Exhibition: 14 June 2007 - 6 April 2008

Willem van Oordt, Christ and the Samaritan woman. Utrecht, Catharijneconvent

Willem van Oordt, Christ and the Samaritan woman, ca. 1650
Utrecht, Museum Catharijneconvent

N.B. ORIGINALLY SCHEDULED TO CLOSE ON 6 JANUARY 2008, EXTENDED UNTIL 6 APRIL 2008

From the museum website

Pious, obedient, sensible. Biblical women are an example to all those who would lead a good life. Heroic, enticing and artful. You could describe them that way too. Biblical women know how to stand up for themselves. The stories in which they play a principal role are sometimes ambigous. The bible relates events that are unconventional in the Christian view, such as the seduction of men. But although some women are cunning in their behaviour, they do act in accordance with God’s plan for humanity.

Biblical women were a much-loved subject in the paintings of the sixteenth and seventeenth centuries. Not only did they offer the artist the opportunity of depicting his own religious beliefs, they also offered a justification to paint the naked female form.

Museum information

Bijbelse vrouwen in de kunst

Museum Catharijneconvent toont tot en met 6 januari 2008 de presentatie Bijbelse vrouwen in de kunst. Deze presentatie is een voorbeeld van de thematische wijze waarop het museum nu en in de toekomst zijn vaste collectie toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Bijbelse vrouwen in de kunst biedt een overzicht van een aantal listige en verstandige vrouwen uit het Oude en het Nieuwe Testament aan de hand van een twintigtal schilderijen uit de zestiende en zeventiende eeuw die zich bevinden in de collectie van Museum Catharijneconvent.

Bijbelse geschiedenissen hebben sinds de zestiende eeuw een voorbeeldfunctie bij het leiden van een deugdzaam leven. Dappere vrouwen als Abiga√Įl of Ester bijvoorbeeld getuigden van vroomheid voor de vrouw. De kuise Susanna was het voorbeeld voor een zedig leven. Maar er zijn ook listige vrouwen zoals de dochters van Lot die hun vader verleidden. Zij waarschuwden mannen voor de sluwheid van vrouwen.

Zo was Rebekka enerzijds een gehoorzame vrouw die ingaat op het huwelijksaanzoek namens Isaak. In die rol zien we haar op een fraai doek door Gerbrand van den Eeckhout. Anderzijds zal diezelfde Rebekka later haar man bedriegen: door een list laat zij haar jongste zoon Jacob in plaats van de oudste zoon Esau laten zegenen door haar echtgenoot. Dit dramatische thema is geliefd in de schilderkunst. De tentoonstelling toont werken van Joachim Beuckelaer en Govaert Flinck. Ook de dochters van Lot kennen we als ‚Äėlistige vrouwen‚Äô. Zij wilden zo graag moeder worden dat zij hun vader Lot dronken voerden om zo bij henzelf kinderen te laten verwekken.

In het Nieuwe Testament vinden we ook allerlei vrouwen: bijvoorbeeld de Kanaänitische vrouw die bij Jezus pleit voor haar zieke kind dat gekweld wordt door een demon. Wanneer zij Jezus wijst dat de kruimels van het brood toch ook aan de honden gevoerd worden, is Jezus overtuigd van haar grote geloof. Haar dochter is genezen. De schilder Willem van Oordt bracht de bezorgde moeder knielend voor Jezus in beeld. En er zijn de moeders die hun kinderen naar Jezus brachten om ze te laten zegenen. De steenrijke Amsterdamse familie Poppen koos er voor om zich met hun negen kinderen te laten afbeelden in deze bijbelse context. Moeder Jannetje Rosencrans brengt op dit portrait historié van Werner van de Valkert haar kinderen naar Jezus toe.

Langlopende tentoonstelling

Twee kloostergangen van de bovenverdieping van het museum worden vanaf 2006 gebruikt voor langlopende presentaties en tentoonstellingen. Deze worden in principe worden samengesteld uit de eigen collectie en zijn gedurende een periode van enkele jaren te bezichtigen. Bijbelse vrouwen in de kunst is de eerste presentatie van deze aard.

Activiteiten
Op www.catharijneconvent.nl staat het volledige programma met alle data en tijden van de bijbelse- vrouwenactiviteiten. Aanmelden kan via info@catharijneconvent.nl of via 030-2313835 (tijdens kantoortijden). Er is beperkt plek, dus tijdig reserveren is aanbevolen. In het kader van deze presentatie organiseert Museum Catharijneconvent diverse activiteiten.

Publicatie
Bij deze tentoonstelling is het boek Bijbelse vrouwen in de kunst uitgegeven, verkrijgbaar in de museumshop.

Auteurs: Klazina Dieuwke Botke, Tanja Kootte, Guus van den Hout (voorwoord).

Uitgeverij: Waanders, Zwolle. ISBN 90400 8169 7, full colour, 96 pagina’s.

Prijs: ‚ā¨ 14,95