CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Een nieuwe zeventiende eeuw? Book Launch of ‘De zeventiende eeuw’

Online event: 29 November 2021

De zeventiende eeuw: a companion handbook, written by a team of international experts, about a famous and infamous era in Dutch history will be published this month. The publication is an edited and extended edition of The Cambridge Companion to the Dutch Golden Age (2018). On the occasion of the book launch, the editors will debate how our image of this ‘golden age’ has changed in recent decades and what that period still has to say to us today.

The evening takes place in the auditorium of the University of Amsterdam and can also be attended through a live-stream. The event is organized by Spui25 in collaboration with the Faculty of Humanities of the University of Amsterdam and Leiden University. Presentations will be in Dutch. See the program below for more information or visit spui25.nl to register for this event. More information about the book is available on the publisher’s website.

Een nieuwe zeventiende eeuw?

29 november 2021, 20.00-21.30 CET
Online en aula UvA (Singel, Amsterdam)

Op de omslag van het nieuwe handboek De zeventiende eeuw prijkt een iconisch beeld: een plooikraag van linnenbatist. De kraag roept beelden op van welvarende mannen én vrouwen die zulke kragen droegen, maar ook van de textielarbeider die hem zorgvuldig had vervaardigd en van de wasvrouw die hem regelmatig bleekte. Op vergelijkbare wijze brengen de auteurs van dit boek verschillende groepen van de zeventiende-eeuwse, Nederlandse samenleving bijeen in een caleidoscopisch overzicht van dit veelbesproken tijdperk, geschreven door internationale experts.

Ter gelegenheid van deze vertaalde en herziene versie van The Cambridge Companion to the Dutch Golden Age uit 2018, gaan de redacteurs in gesprek over de gemaakte keuzes en het daarbij horende publieke debat, wordt het eerste exemplaar aangeboden en draagt schrijver en UvA-student Dan Afrifa een column voor.

Sprekers

Judith Noorman is universitair docent vroegmoderne kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Amsterdam Centre for Studies in Early Modernity (UvA). Ze leidt een meerjarig NWO-onderzoeksproject over de impact van vrouwen op de kunstmarkt in de zeventiende eeuw. Ze is de auteur van Art, Honor and Success in the Dutch Republic (2020).

Geert Janssen is hoogleraar vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn belangstelling gaat uit naar de geschiedenis van politiek, religie en migratie. Hij is de auteur van The Dutch Revolt and Catholic Exile in Reformation Europe (Cambridge, 2014) en Princely Power in the Dutch Republic. Patronage and William Frederick of Nassau (Manchester, 2008).

Dan Afrifa is een Ghanees-Amsterdamse schrijver en historicus. Momenteel studeert hij geschiedenis aan de UvA en voor universiteitsblad Folia schrijft hij een tweewekelijkse column. Eerder publiceerde Afrifa onder meer in Het Parool en De Groene Amsterdammer.

Maurice Seleky (moderator) is auteur, moderator en communicatiestrateeg. Sinds 2020 werkt hij als hoofd Communicatie & Marketing bij het Amsterdam Museum. Eerder werkte hij onder meer bij Pakhuis de Zwijger, waarvoor hij in ruim zestig podcasts wetenschappers, schrijvers, bestuurders en kunstenaars interviewde. Ook is hij oprichter van de Jonge Schrijversavond in de Stadsschouwburg Amsterdam en auteur van de romans Ego Faber en Een tragedie in New York (Ambo|Anthos).