CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Color and sun! Artists’ colonies by the sea: Domburg, Nidden / Nida – Ahrenshoop 1870-1930

Exhibition: 3 May - 31 May 2007

From the website of the Marie Tak van Poortvliet Museum

Het Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg komt dit jaar met een heel bijzondere zomertentoonstelling. Drie kunstenaarskolonies aan zee presenteren een selectie van werken die in de jaren 1870-1930 in hun omgeving ontstonden en, naast een heel eigen karakteristieke ontwikkeling, de sprankelende gedeelde invloed van het licht laten zien. De tentoonstelling begon in Nidden (Litouwen), is in de zomermaanden in Domburg te zien en reist vervolgens door naar Ahrenshoop (Duitsland). In de kustplaatsen Nidden en Ahrenshoop aan de Noord- en Oostzee ontstond aan het einde van de negentiende eeuw een kunstenaarskolonie, waarvan de invloed tot ver buiten de landsgrenzen reikte. Iedere kolonie bewandelde op geheel eigen wijze de weg van de realistische naar de moderne kunst – maar het duinlandschap, de afgelegen weidsheid, de zee en het bijzondere licht hadden ze gemeen. In Domburg leidde de ontwikkeling in de eerste plaats tot het Nederlandse luminisme, in Nidden en Ahrenshoop tot het Duitse expressionisme. Deze ontwikkeling wordt aan de hand van prachtige werken uit de doeken gedaan.

Op 3 mei 2007 werd de tentoonstelling Colour and Sun! Artists’ Colonies by the Sea: Domburg – Nidden/ Nida – Ahrenshoop 1870 – 1930 geopend in de Pranas Domsaitis Gallery in Klaipeda, Litouwen, een dependance van het Litouwse Kunst Museum in Vilnius. Er was veel belangstelling van de pers. Na inleidende woorden van de directrice van de Gallery, Kristina Jacuboviciene, sprak Annemieke Ruigrok, de Nederlandse ambassadeur in Litouwen, de zaal toe. Na haar richtte Arnold van Houtum, vice-president van EuroArt en voorzitter van het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg, zich tot de aanwezigen en vervolgens Hans Götze, burgemeester van Ahrenshoop. Daarna was het woord aan Francisca van Vloten, de Domburgse conservator van de tentoonstelling. Na haar volgden Sabine Jastram-Porsche als vertegenwoordiger van Ahrenshoop en Eva Pluharova-Grigiene als conservator van Litouwen. Een lezing door Nijole Tumeniene uit Vilnius sloot de opening af.

Publication

Colour and sun! Artists’ colonies by the sea: Domburg Nidden/Nida Ahrenshoop 1870-1930 / Farbe und Sonne! Künstlerkolonien am Meer: Domburg Nidden/Nida Ahrenshoop 1870-1930
Francisca van Vloten, with contributions by Eva Pluhařova and Ingrid Schreyer
Catalogue of an exhibition held in 2007 in Klaipėda (Pranas Domsaitis Gallery) and Domburg (Marie Tak van Poortvliet Museum) and in 2007-08 in Ahrenshoop (Kunstkaten)

96 pp.
Deventer (De Factory) 2007
ISBN 978-90-811727-1-4

Related events