CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

De Burcht. Verdwenen stadskern van Antwerpen

The Burcht: lost city centre in Antwerp Exhibition: 30 April - 30 October 2011

Around 1885 the Burcht, the neighbourhood around the Steen was demolished for far-reaching works on the Schelde’s quays. Antwerp lost its oldest city centre in the process. The museum gives a surprising view of the lost city hart through paintings, water colors, drawings, artifacts and archeological finds.


From the museum website, 29 July 2011

Rond 1885 werd de Burcht, de wijk rond het Steen, gesloopt voor ingrijpende werken aan de Scheldekaaien. Hierdoor verloor Antwerpen op slag zijn oudste stadskern. Schilderijen, aquarellen, tekeningen, kunstvoorwerpen en archeologische vondsten brengen een verrassend beeld van Antwerpens verloren historische hart.

Rond 1880 werd de Burcht, de wijk rond het Steen, gesloopt voor de rechttrekking van de Scheldekaaien. Daarmee verloor Antwerpen op slag zijn oudste stadskern. De tentoonstelling De Burcht in Museum Mayer van den Bergh brengt een verrassende kijk op deze verdwenen site.

Het uitgangspunt van de tentoonstelling is een smeedijzeren slot dat Fritz Mayer van den Bergh in 1889 kocht. Dit slot werd opgegraven in de Burchtwijk, ter hoogte van de Vierschaar of de vroegere rechtbank. Daarnaast verzamelde Fritz Mayer van den Bergh ook andere objecten uit de oude stadskern. Die stukken worden aangevuld met waardevolle voorwerpen die gered werden van de sloophamer en geschonken werden aan het voormalige Museum voor Oudheden. Vandaag behoren ze tot de collecties van het Vleeshuis. Het Museum Plantin-Moretus|Prentenkabinet leent voor de gelegenheid een twintigtal aquarellen en tekeningen uit die de tentoonstelling verder vervolledigen.

Aan de hand van deze archeologische vondsten uit de Burcht, schilderijen, kunstobjecten, aquarellen toont de tentoonstelling de evolutie van deze wijk. Niet alleen de bewoners van de Burcht komen aan bod, ook de gebouwen en hun wisselende functie worden getoond en uitgebreid toegelicht.