CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

De buskruitramp van 1807

The gunpowder disaster of 1807 Exhibition: 12 January - 15 April 2007

Anonymous, Leiden after the gunpowder disaster of 1807. The Hague, National Archive

Anonymous, Leiden after the gunpowder disaster of 1807
The Hague, National Archive

To mark the 200th anniversary of a legendary disaster – the as yet unexplained and catastrophic explosion of a gunpowder barge in a Leiden canal on 12 January 1807 – the Lakenhal is mounting an exhibition that brings together relics of the event and countless prints and drawings depicting it.

From the museum website

Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden brengt van 12 januari t/m 15 april 2007 de buskruitramp van 1807 weer terug in de herinnering. In 2007 is het 200 jaar geleden dat aan het Steenschuur in Leiden een vrachtschip geladen met 37 ton buskruit ontplofte. Een ramp die in omvang vergelijkbaar is met die van Enschede in 2000. Op de tentoonstelling brengen overgebleven brokstukken van het schip, verhalen van ooggetuigen en talloze prenten en tekeningen het drama in beeld.

De exacte toedracht van de ramp met het kruitschip is nog steeds onduidelijk. Dat de eigenaar bij de ramp zou zijn omgekomen is altijd als vaststaand feit beschouwd. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat de schipper op het moment van de fatale klap thuis zat, in zijn herberg in Delft.

Zondag 25 februari geeft Arti Ponsen om 14.00 uur een lezing in De Lakenhal. Onder de titel ‘Het verhaal van de schipper’ werpt zij nieuw licht op de oorzaak van de ramp. Arti Ponsen is hoofdauteur van het boek Het fataal evenement: de buskruitramp van Leiden in 1807 dat gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt en in de museumwinkel verkrijgbaar is voor € 39,-.