CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

De Gouden Eeuw van Gelre: kunst en cultuur in het oude hertogdom

The Golden Age of Gelre: art and culture in the ancient duchy Exhibition: 8 September - 18 November 2001

300 objects of all kinds evoking art and life in late medieval Gelderland. A joint Dutch-German project in honor of the 10th anniversary of the Historische Verein für Geldern und Umgegund.

From the website of Galeries.nl, 9 February 2009

Rond 1500 beleefde het oude hertogdom Gelre, mede dankzij de niet aflatende veroveringsdrift van hertog Karel van Gelre, zijn Gouden Eeuw. In deze bloei-periode, die eindigde in de tijd van de reformatie en de Tachtigjarige oorlog, besloeg het hertogdom Gelre een gebied van Roermond tot Utrecht, Friesland, Groningen en een deel van het huidige Duitsland.

Machtige Gelderse hertogen gaven opdracht tot kunst die behoort tot de absolute Nederlandse top: schitterende manuscripten, schilderijen en prenten, polychrome heiligbeelden, reliekhouders, altaarstukken, kerkelijk zilver en meubilair.

De expositie omvat meer dan 300 unieke objecten. Een groot gedeelte van deze kostbare kunstwerken en waardevolle documenten komt uit kerken, bibliotheken en archieven die normaal niet of nauwelijks te zien zijn.

Bezoekers kunnen aan de hand van de thema’s ‘Het Hertogdom en zijn bestuurders’, ‘Kastelen, steden en handel’, ‘Kerken, kloosters en religieuze cultuur’ en ‘Boekcultuur: handschriften en oude drukken’ genieten van de getoonde schatten van de hertogen van Gelre.

De aanleiding voor de tentoonstelling is het 150-jarig bestaan van de ‘Historische Verein für Geldern und Umgegund’.

Publication

De Gouden Eeuw van Gelre: kunst en cultuur in het oude hertogdom
Peter van der Coelen and Robert Plötz
Catalogue of an exhibition held in 2001 in Kevelaer (Niederrheinisches Museum für Volkskunde und Kulturgeschichte) and Nijmegen (Museum Het Valkhof), in 2001-02 in Zutphen (Stedelijk Museum Zutphen) and in 2002 in Roermond (Stedelijk Museum Roermond)
252 pp.
Geldern (Verlag des Historischen Vereins für Geldern und Umgegend) and Utrecht (Matrijs)
ISBN 90-5345-194-3

Related events