CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

De Haarlemse schildersfamilie van der Vinne

The van der Vinne family of artists Exhibition: 14 July - 7 November 2004

From the museum website

The van der Vinne family of Haarlem Mennonites produced four generations of artists in the course of the 17th and 18th centuries. Most of the family worked in the textile industry. Descendants of the family have donated many of their ancestors’ paintings, drawings and memorabilia to the Frans Hals Museum. The museum recently received two miniature portraits, a sampler and a clipping. These gifts and bequests are the subject of a temporary exhibition.

Museum press release

Aanleiding voor deze kleine tentoonstelling over de Haarlemse schildersfamilie Van der Vinne is een schenking door nazaten. Dit geschenk bestaat uit twee miniaturen, een merklap en een knipsel. Andere nakomelingen zijn hen in het verleden voorgegaan. Dankzij hun generositeit kan een boeiend beeld gegeven worden van deze artistieke familie.

In de tweede helft van de zestiende eeuw kwamen de doopsgezinde Van der Vinnes uit Friesland naar Haarlem. De belangrijkste kunstenaar onder hen was Vincent Laurensz van der Vinne (1628-1702), leerling van Frans Hals. Op de tentoonstelling is van hem een Vanitasstilleven met zelfportret te zien. Van zijn kleinzoon Vincent Laurensz van der Vinne (1686-1742) bezit het museum een schilderij van de binnentuin van het Proveniershuis. Twee generaties later volgde de tekenaar Vincent Jansz van der Vinne (1736-1811), die de eerste ‘kastelein’ was van Teylers Museum. Op de tentoonstelling is ook het recentelijk gerestaureerde kinderportret van Jan Philip François van der Vinne (1825-1843) te bewonderen, geschilderd door Jan Adam Kruseman in 1836.