Ferdinand Bol (1616-80), Michiel de Ruyter, ca. 1668
Vlissingen, Zeeuws Maritiem MuZEEum
The great naval hero Michiel de Ruyter (1607-76) was born 400 years ago this year. The Zeeland Maritime Museum in Vlissingen is celebrating the anniversary with a number of exhibitions, presentations and events.
From the museum website
Zeeuws maritiem muZEEum opent het De Ruyterjaar met dé nationale expositie “De trots van Zeeland, de wereld van Michiel de Ruyter”
Van 24 maart tot en met 30 september 2007 is in het Zeeuws maritiem muZEEum de expositie “De trots van Zeeland, de wereld van Michiel de Ruyter” te zien. Hiermee heeft Vlissingen absoluut een zeer bijzondere primeur in huis gehaald. Verder is er dit jaar een aantal kleinere exposities rond Michiel de Ruyter te bewonderen, deels gelijktijdig met de hoofdexpositie. De hele reeks wordt afgesloten met een zeer fraaie expositie waarin de vrouw achter zeelieden zoals De Ruyter centraal staat.
De expositie geeft een beeld van de tijd waarin Michiel de Ruyter opgroeide, het vak van zeeman leerde en uiteindelijk de belangrijkste zeeheld van Nederland werd. Ware topstukken uit Nederlandse musea zoals o.a. het Rijksmuseum en het Scheepvaartmuseum Amsterdam zijn voor één keer samen te zien met topstukken uit buitenlandse musea en van particulieren. Hoe kon de zoon van een bierdrager opklimmen tot de belangrijkste zeeheld van Nederland? Hoe zag zijn leven eruit tijdens de zeeslagen? Hoe zag de wereld eruit op zijn verre reizen als handelaar? Wat deed De Ruyter in de dagen voordat hij bij Syracuse dodelijk gewond raakte en wat heeft een zeepaardje daarmee van doen? Een reeks intrigerende vragen die in deze grote expositie beantwoord worden.
Publication
De wereld van Michiel de Ruyter, de trots van Zeeland
Veronica Frenks
Published on the occasion of the exhibition De trots van Zeeland: de wereld van Michiel de Ruyter held in 2007 in Vlissingen (Zeeuws Maritiek MuZEEum)
96 pp., 28 x 22 cm., fully illustrated, paperbound
Zutphen (Walburg Pers) 2007
ISBN-13: 978-90-57-407-1
Related events
In de tentoonstelling “De Ruyter herdacht, een feest van het volk” (24 maart t/m 24 juni 2007) teruggekeken naar de De Ruyterfeesten van vooral 1957. Dit zal bij veel Vlissingers en andere Zeeuwen nog wel herinneringen oproepen. Met uniek beeldmateriaal, zoals foto’s en film, wordt teruggeblikt op de herdenkingen, die veel meer dan nu het karakter van een volksfeest hadden.
“De Ruyter verbeeld: icoon en karikatuur” (29 juni tot en met 28 oktober 2007). Er wordt getoond hoe De Ruyter vroeger en nu voor allerlei doeleinden gebruikt werd. Diverse prenten passeren de revue. Uniek materiaal uit de Donald Duck en bewegende beelden uit Koefnoen maken de tentoonstelling compleet. Ook in Duckstad wordt het Michiel de Ruyterjaar uitbundig gevierd. Donald Duck nr. 25 stond helemaal in het teken van Nederlands bekendste zeeheld. Velen groei(d)en op met Donald Duck. Maar hoe wordt zo’n strip nou eigenlijk gemaakt? In de tentoonstelling ‘DE RUYTER VERBEELD, icoon en karikatuur’ is uniek, origineel materiaal te zien dat gebruikt werd om Donald Duck nr. 25 2007 te realiseren.
Door de jaren heen is de beeltenis van Michiel De Ruyter op de meest uiteenlopende voorwerpen en met de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt. In de tentoonstelling ‘De Ruyter verbeeld: icoon en karikatuur’ zijn ook allerlei prenten te zien. De ene keer is De Ruyter een voorbeeld voor het vaderland, de andere keer speelt hij de hoofdrol in een spotprent. De Ruyter werd niet alleen voor spotprenten (waar het vaak de marine betrof) gebruikt, ook voor propagandadoeleinden. Tijdens de Duitse bezetting is hij, tot ergernis van veel Nederlanders, door de Duitse propagandamachine ingezet om bijvoorbeeld soldaten te werven.
Deze tentoonstelling maakt deel uit van de vele activiteiten die het muZEEum dit jaar organiseert in het kader van het ‘jaar van Michiel de Ruyter’. Zonder medewerking van het Gemeentearchief Vlissingen, IISG, de Koninklijke bibliotheek, Sanoma Uitgevers en de Zeeuwse bibliotheek was deze tentoonstelling niet mogelijk geweest.
Door de jaren heen is de beeltenis van Michiel De Ruyter op de meest uiteenlopende voorwerpen en met de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt. In de tentoonstelling ‘DE RUYTER VERBEELD, icoon en karikatuur’ zijn ook allerlei prenten te zien. De ene keer is De Ruyter een voorbeeld voor het vaderland, de andere keer speelt hij de hoofdrol in een spotprent. De Ruyter werd niet alleen voor spotprenten (waar het vaak de marine betrof) gebruikt, ook voor propagandadoeleinden. Tijdens de Duitse bezetting is hij, tot ergernis van veel Nederlanders, door de Duitse propagandamachine ingezet om bijvoorbeeld soldaten te werven.
Deze tentoonstelling maakt deel uit van de vele activiteiten die het muZEEum dit jaar organiseert in het kader van het ‘jaar van Michiel de Ruyter’. Zonder medewerking van het Gemeentearchief Vlissingen, IISG, de Koninklijke bibliotheek, Sanoma Uitgevers en de Zeeuwse bibliotheek was deze tentoonstelling niet mogelijk geweest.