CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Dirk Hannema (1895-1984): het oog van de kenner

Dirk Hannema (1895-1984): the eye of the connoisseur Exhibition: 15 September 2007 - 20 January 2008

Dirk Hannema 1895-1984)

Dirk Hannema (1895-1984) was a legendary figure in the Dutch museum world. He was the controversial director of the Boijmans Museum in Rotterdam before and during the Second World War and the donor of his private collection to the Hannema-de Stuers Foundation, the parent organization of Museum de Fundatie. The Foundation is celebrating its 50th birthday with an exhibition of Hannema’s collection, augmented with the loan of his most spectacular acquisition for Boijmans, the infamous Supper at Emmaus by Han van Meegeren, bought by Hannema as a Vermeer.

Museum press release, 25 June 2007

Op 15 september 2007 opent in Museum de Fundatie in Zwolle de tentoonstelling Dirk Hannema (1895-1984) – Het oog van de kenner. Met deze expositie viert het museum het vijftigjarig bestaan van de Hannema-De Stuers Fundatie, de stichting waarin de kunstverzameling van Dirk Hannema is ondergebracht en waaruit Museum de Fundatie is voortgekomen. Dirk Hannema (1895-1984) – Het oog van de kenner presenteert een omvangrijke keuze uit deze collectie van meer dan 3.500 schilderijen, tekeningen, beelden en kunstnijverheid. Werk van Weenix, Bloemaert en Canova wordt getoond naast dat van Mondriaan, Picabia, Lanooy, Marc, Israëls, Toorop, Zadkine, Corneille en vele anderen.

De werken zullen in een zogenaamde ‘salonhanging’, van plint tot plafond, gepresenteerd worden op volgorde van aankoop. Het publiek kan zo het ontstaan van de collectie van 1912 – het jaar van Hannema’s eerste aankoop – tot zijn dood in 1984 op de voet volgen. Wanden vol met schilderijen en tekeningen en een enorme parade van sculptuur en kunstnijverheid geven een nog nooit eerder vertoond overzicht van deze brede verzameling. Topstukken van internationaal kaliber, rariteiten, depotstukken en exotica onderstrepen het buitengewoon hoge niveau en het unieke karakter van Hannema’s collectie.

Dirk Hannema (1895-1984) – Het oog van de kenner vertelt het opmerkelijke levensverhaal van de gepassioneerde verzamelaar Hannema. Zijn enorme succes als vooroorlogs directeur van Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam en de in hem verenigde fascinerende combinatie van museaal- en privé-collectioneur. Maar ook zijn beruchte miskoop voor Boijmans: De maaltijd van Emmaüs (beter bekend als De Emmaüsgangers), een Vermeer-vervalsing van de hand van Han van Meegeren. Zijn avontuurlijke toeschrijvingen van een reeks andere werken uit zijn verzameling aan Vermeer. Gelijk met de expositie in Zwolle biedt Kasteel Het Nijenhuis bij Heino – waar Hannema vanaf de late jaren vijftig woonde en zijn kunstverzameling onderbracht – onderdak aan een intrigerend pseudo Vermeer-ensemble uit de eigen collectie gecombineerd met De Emmaüsgangers, een bruikleen van Museum Boijmans van Beuningen.

“Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boijmans van Beuningen Dirk Hannema en later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel Het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.”