CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Dit is Van der Heck. Schilderswerkplaats in de Gouden Eeuw

This is Van der Heck: A Painter’s Workshop in the Golden Age Exhibition: 4 September 2015 - 24 January 2016

Claes Jacobsz van der Heck (c. 1578-1652) was Alkmaar’s leading artist in the first half of the seventeenth century. His early oeuvre consists of large pieces commissioned by Alkmaar’s burghers. After 1620, he changed his manner of painting and focused on producing work for sale to a wider public. He made smaller paintings, often reusing the same composition. His most successful theme became his views of Egmond.

Stedelijk Museum Alkmaar recently completed a research project on Van der Heck, in which many assisted. Which paintings can we attribute to Van der Heck? How did he create his compositions? Who helped him produce more paintings after 1620? Follow our search for answers and meet the institutions and individuals who helped.

From the museum’s website (in Dutch), 26 May 2015

De in Alkmaar geboren Claes Jacobsz Van der Heck (ca. 1578-1652), familie van Maarten van Heemskerck en leerling van Jan Nagel, staat in eerste instantie bekend om zijn Vlaamse landschappen: fors, indrukwekkend en vol details. Maar vervolgens begint hij in zijn loopbaan met het portretteren van Alkmaarders en schildert hij in opdracht van het Alkmaarse stadhuis. In deze periode maakt hij drie opvallende gerechtigheidsstukken. Dan gaat vanaf ca. 1625 het roer om in ‘atelier Van der Heck’ en is een intrigerend omslagpunt in zijn werk te zien. Hij gaat op kleiner formaat werken, de bomen krijgen andere blaadjes, hij gaat in serie werken en komt er ‘kom-vorm’ in de landschappen.

Hoe is de omslag in zijn werk te verklaren? En wat betekenen al die zorgvuldig uitgewerkte details, soms heel klein of ver op de achtergrond weergegeven? Van der Heck signeerde zijn werk niet consequent – welke ongesigneerde werken kunnen precies aan hem toegeschreven worden?

Stedelijk Museum Alkmaar deed de afgelopen jaren onderzoek naar ‘de werkplaats Van der Heck’ en deelt – de soms onverwachte- bevindingen met het publiek. In ‘Dit is van der Heck’ krijgt de bezoeker een kijkje achter de schermen vol vragen, antwoorden en onoplosbare raadsels. Het oeuvre van Claes Jacobsz van der Heck met Vlaamse landschappen, meeslepende gerechtigheidsstukken, vriendelijke bosgezichten, weidse alpenlandschappen, levendige wintertafereeltjes, maar ook seriewerk met de gezichten op de abdij en het kasteel van Egmond, altijd bevolkt met elegante figuurtjes. Dat is Van der Heck.

Het verrassende oeuvre van Van der Heck en de onderzoeksbevindingen worden tevens in een publicatie gepresenteerd die begin september verschijnt.