CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Dordrecht op de kaart

Dordrecht on the map Exhibition: 9 June - 6 October 2013

Over 80 maps, prints, watercolors and movie fragments from the collection of the Dordrecht archives are on display and tell the history of the island of Dordrecht and the origins of the city.


From the Museum’s press release, 5 June 2013

Ruim tachtig kaarten, prenten, aquarellen en filmfragmenten uit de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht worden voor het eerst allemaal samen getoond in een tentoonstelling. Ze verhalen over de lange geschiedenis van het Eiland van Dordrecht en het ontstaan van de stad. Vanaf 9 juni zijn ze te bezichtigen op de tentoonstelling Dordrecht op de Kaart in het Dordrechts Museum.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het verschijnen van twee publicaties. Uitgeverij Vantilt brengt in coproductie met het Regionaal Archief Dordrecht de Historische atlas van Dordrecht uit. Recent publiceerde Wim van Wijk bij Wbooks de Historische atlas van De Biesbosch.

Ontwikkeling stad

De kaarten geven een levendig beeld van waterbeheersing, inpoldering, stadsuitbreiding, industrialisering en economische samenwerking van de Middeleeuwen tot nu. Van de dramatische Sint-Elisabethsvloed in 1421 en het ontstaan van de Biesbosch tot de aanleg van de eerste havens en straten en de nieuwe inpolderingen vanaf de 17de eeuw. De industrialisatie in de 19de eeuw, de verdere stadsuitbreiding in de 20ste eeuw en verdichting van bestaande bouw begin 21ste eeuw krijgen ook een plaats op de tentoonstelling. Een futuristische impressie van de Drechtsteden in het jaar 3000 geeft bezoekers ook een kijkje in de toekomst.