CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Dordtse meesterwerken uit de Gouden Eeuw: schilderijen uit het Dordrechts Museum

Dordrecht masterpieces of the Golden Age: paintings from the Dordrechts Museum Exhibition: 21 July 2007 - 3 February 2008

From the museum website

Following the closing of the Dordrechts Museum for renovation, part of the collection of Dordrecht painting from that museum was made available for loan to the Rijksmuseum Twenthe. The exhibition contains more than 40 works by the top artists of the Dordrecht school, such as Ferdinand Bol, Aelbert Cuyp and Nicolaes Maes.

De tentoonstelling omvat ruim 40 schilderijen van bekende kunstenaars uit de 17de eeuw, zoals Ferdinand Bol, Aelbert Cuyp en Nicolaes Maes. De schilderijen zijn afkomstig uit het Dordrechts Museum, dat vanaf mei 2007 enige tijd gesloten is wegens een verbouwing.

De Dordtse schilderkunst beleefde in de 17de eeuw een ongekende bloeiperiode. Enkele van de internationaal belangrijkste kunstenaars van hun tijd, zoals Aelbert Cuyp, Ferdinand Bol en Nicolaes Maes, waren in Dordrecht werkzaam. Meesterwerken van hun hand zijn in internationale collecties aanwezig, maar het mooiste ensemble is te vinden in het Dordrechts Museum, met onder meer een beroemd Zelfportret van Ferdinand Bol en De Luistervink van Nicolaes Maes.

A010.jpg
Het Dordrechts Museum wordt vanaf mei 2007 gedurende anderhalf jaar ingrijpend verbouwd en gemoderniseerd. Er wordt een tentoonstellingsvleugel aan het bestaande gebouw toegevoegd en er komt een nieuw auditorium. Tijdens de verbouwing verblijft de collectie 17de-eeuwse kunst in het Rijksmuseum Twenthe. De werken van de genoemde kunstenaars, en van tijdgenoten als Cornelis Bisschop, Benjamin en Jacob Gerritsz. Cuyp, Samuel van Hoogstraten en Abraham Susenier, plaatsen de eigen collectie 17de-eeuwse kunst van het Rijksmuseum Twenthe in een andere context.

Eerder dit jaar ontving het Rijksmuseum Twenthe een royaal bruikleen uit Dordrecht voor de tentoonstelling Het jaar van de 18de eeuw.