CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Dwars door de stad: stadsgezichten uit de 19de eeuw, Floris Arntzenius als portretteur van Den Haag

Through the middle of town:19th-century town views, Floris Arntzenius as portraitist of The Hague Exhibition: 21 September 2007 - 20 January 2008

Floris Arntzenius, Winter view in The Hague. Private collection

Floris Arntzenius, Winter view in The Hague, aquarel
Private collection

ORIGINALLY SCHEDULED TO CLOSE ON 6 JANUARY 2008, EXTENDED TO 20 JANUARY 2008.

From the museum website

De tentoonstelling en bijbehorende publicatie geeft een indruk van de ontwikkeling van het stadsgezicht in de 19de eeuw, met extra aandacht voor de Haagse kunstenaar Floris Arntzenius, die zich specialiseerde in sfeervolle, regenachtige straten in het centrum van de Hofstad. Er verschijnt een uitgebreide catalogus en een klein wandelboekje.

In de eerste helft van de 19de eeuw was het stadsgezicht een populair onderwerp in de genreschilderkunst. Naast het (bijna) topografisch juiste stadsgezicht, ontstonden romantische, meer fantasierijke verbeelding van Hollandse steden in elk jaargetijde. Op de tentoonstelling komen naast de specialisten op het gebied van het (realistische) stadsgezicht onder wie Cornelis Springer en Johannes Cornelis Klinkenberg, ook de Romantische schilders onder wie Andreas Schelfhout, Wijnand Nuijen, Antonie Waldorp en ook minder bekende meesters onder wie Lodewijk Johannes Kleijn (1817-1897) aan bod. Verder zijn in de tentoonstelling de schilders van het pure fantasiestadsgezicht opgenomen zoals Kasparus Karsen en Batholomeus van Hove, maar er is ook aandacht voor kunstenaars die dit genre beoefenden na 1850 zoals bijvoorbeeld Jacob Maris.

Aan het einde van de 19de eeuw veranderde het overzichtelijke stadsgezicht met de mens als klein onderdeel van de voorstelling in de schilderkunst. Kunstenaars onder wie George Hendrik Breitner en Isaac Israels zagen de moderne stad met haar drukke winkelstraten en het uitgaansleven bij avond meer als decor voor het verbeelden van de mensen op straat. In het tweede deel van de tentoonstelling zullen deze kunstenaars centraal staan.

Het laatste en meest omvangrijke deel van de tentoonstelling zal gewijd zijn Floris Arntzenius als portretteur van Den Haag. In de tentoonstelling zullen daarom alleen zijn stadsgezichten van de Hofstad worden opgenomen. Zijn sfeervolle aquarellen en schilderijen van Den Haag in de 19de eeuw geven de tentoonstelling een nostalgisch, maar goed beeld van de binnenstad van meer dan een eeuw geleden. Foto’s van de Haagse straten uit het Haags Gemeentearchief uit dezelfde periode zullen dienen als illustratie bij zijn stadsgezichten.