CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Echte winters: het voorspel. Wintergezichten uit de 17de en 18de eeuw

Real Winters: a Prelude. Winter Landscapes of the 17th and 18th centuries Exhibition: 23 October 2015 - 13 March 2016

Seventeenth and eighteenth century prints and drawings depicting Dutch winter landscapes. Artists such as Hendrik Avercamp, Gillis van Coninxloo en David Vinckboons are exhibited as a prelude to the nineteenth century painters shown simultaneously in the exhibition Real Winter.

From the museum (in Dutch)

Echte winters, bestaan ze nog? In de intieme setting van het Prentenkabinet worden winterse tekeningen en prenten uit de 17de en 18de eeuw tentoongesteld. Het winterlandschap ontwikkelde zich begin zeventiende eeuw tot een geheel eigen genre in de Noord-Nederlandse kunst. De inspiratie kwam van Vlaamse immigranten die zich in Amsterdam hadden gevestigd, zoals Gillis van Coninxloo en David Vinckboons. Een van de eerste kunstenaars die zich er in specialiseerde is direct ook de bekendste: Hendrik Avercamp.

Het winterlandschap uit de mode

Omstreeks 1680 raakt het geschilderde ijsgezicht uit de mode. Het op Frankrijk georiënteerde classicisme wees realistische landschappen af. Door de toenemende bewondering voor de meesters uit de Gouden Eeuw keert vanaf circa 1800 het wintergezicht weer terug in de schilderkunst. De tentoonstelling Echte Wintersdie gelijktijdig in de tentoonstellingszaal te zien is, geeft een overzicht van deze tweede bloeiperiode.