CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Een prinselijke hobby: de ateliers van Karel van Lotharingen

A princely hobby: the studios of Charles of Lorraine Exhibition: 28 March - 2 September 2007

Mustard pot on a saucer
Tervuren porcelain works
Brussels, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Curator

Claire Dumortier

From the museum website

Like other rulers of the Age of Enlightenment, Charles of Lorraine, governor of the Austrian Netherlands, had a passion for new scientific discoveries. He liked to demonstrate them in his palaces. In Brussels he conducted scientific experiments, and in Tervuren he installen workshops for the practical application of the discoveries. The exhibition shows about 200 objects related to this princely hobby, mainly works of applied art.

Net zoals de verlichte prinsen uit de 18de eeuw, had Karel van Lotharingen, gouverneur van de Oostenrijkse Nederlanden, een passie voor nieuwe wetenschappelijke uitvindingen, die hij wou uittesten in zijn paleizen.

Hij experimenteerde in Brussel en stichtte ateliers in Tervuren. In deze laatste werd van 1760 tot 1780 exclusief voor de inrichting van het Paleis van Brussel en de kastelen van Tervuren en Mariemont geproduceerd. Er was een atelier waar katoen werd bedrukt, een zijderupsenkwekerij waar zijde werd geproduceerd en geweven, een manufactuur van behangpapier, een porceleinfabriekje, een werkplaats voor goud- en zilvergalons en een metaalgieterij.

Aan de hand van een 200-tal werken worden de technieken en de artistieke producties uit de doeken gedaan. Op de tentoonstelling ziet u stukken gerealiseerd in Brussel en Tervuren. Men vindt dergelijke stukken nog steeds in publieke en private verzamelingen. Andere voorwerpen, representatief voor de 18de eeuw, lichten de productie toe.