CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Ferdinand Bol: the House, the Collection, the Artist

6 October 2017 - 8 January 2018

Ferdinand Bol: the House, the Collection, the Artist

Exhibition: 6 October 2017 - 8 January 2018

The exhibition focuses on Ferdinand Bol’s collection of paintings. The seventeenth-century painter was the first resident of Keizersgracht 672,  currently Museum Van Loon.  His collection is known through a inventory he had made in 1669. Circa 25 paintings from private collections and (intern)national museums will go on view in the coach house of the museum.

From the museum’s website (in Dutch),  20 July 2017

Het huis moet er voor bezoekers in de zeventiende eeuw spectaculair hebben uitgezien. De verschillende kamers in het pand aan de Keizersgracht waren gevuld met de enorme schilderijencollectie van Ferdinand Bol en zijn tweede vrouw Anna van Erckel. Zij bezaten werken van Rembrandt, Rubens, Van Ruisdael en vele andere tijdgenoten.

Na zijn leertijd bij Rembrandt ontwikkelde Bol zich tot één van de belangrijkste en succesvolste schilders van zijn tijd. Niet alleen de kwaliteit van zijn werk, ook zijn familiale banden en geslaagde netwerkstrategie droegen bij aan zijn succes en vermogen.

Dankzij een inventaris die Bol in 1669 liet opstellen is het mogelijk een goede indruk te geven van zijn collectie. In het koetshuis van het museum worden ca. 25 schilderijen getoond, afkomstig uit particuliere verzamelingen en (inter)nationale musea. Opvallend aan deze verzameling is de verscheidenheid aan genres en schilderstijlen. Bol verzamelde historiestukken en portretten, maar ook landschappen, zeegezichten en stillevens. Werken van grote meesters zullen weer bij elkaar hangen op een plek waar zij ooit werden verzameld door de zeventiende-eeuwse schilder.

Ferdinand Bol (1616-1680), Self-portrait, ca. 1669
Rijksmuseum Amsterdam

Related events