CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Fresco’s & Fellini: Pyke Koch geïnspireerd door Italië

Frescoes and Fellini: Pyke Koch inspired by Italy Exhibition: 13 June - 17 October 2004

From the museum website

Van 13 juni tot en met 17 oktober 2004 presenteert het Frisia Museum in Spanbroek (NH) Fresco’s & Fellini. Pyke Koch geïnspireerd door Italië. Het is voor het eerst dat de Italiaanse invloeden op het werk van de magisch realist Pyke Koch centraal staan. Hiermee onderscheidt de tentoonstelling zich van de retrospectieven die na WO II in Nederland aan deze schilder zijn gewijd. Het Frisia Museum toont een intieme presentatie van circa 25 werken met bruiklenen uit museale en particuliere collecties, aangevuld met werk uit de eigen collectie. Ondersteund door unieke foto’s en nog nooit eerder vertoonde filmfragmenten uit het Koch archief wordt inzichtelijk gemaakt hoe deze kunstenaar Italië als inspiratiebron gebruikt. Naar aanleiding van de tentoonstelling heeft het museum bovendien een nieuwe particuliere bruikleen van Koch gekregen; de Nonnenglijbaan uit 1947. Dit werk is in het museum te bezichtigen.

Pyke Koch haalt zijn inspiratie uit veel verschillende bronnen. Zijn schilderijen stelt hij uiterst nauwkeurig samen uit ervaringen en indrukken die hij in zijn leven opdoet, werk dat hij ziet van andere kunstenaars, foto’s en filmbeelden. In de jaren dertig raakt hij onder de indruk van de vroege Italiaanse Renaissance meesters van wie hij reproducties in zijn atelier hangt. Zijn belangstelling voor Italië voert hem in 1938 en 1939 voor langere tijd naar Toscane. Daar runt hij een ‘paying guest house’ voor vrienden en familie en doet hij zich tegoed aan de Italiaanse levensstijl en het Italiaanse cultuurgoed. Hij bezoekt vele steden in Toscane en bewondert in Florence en Arrezzo de prachtige fresco’s van Piero della Francesca en Mantegna. De voorliefde van Koch voor de Italiaanse schilderkunst voert verder dan de Renaissance. Koch heeft ook veel bewondering voor de moderne Italiaanse schilders zoals De Chirico en Severini. Bovendien is hij erg geboeid door het werk van de Italiaanse cineast Federico Fellini.

De tentoonstelling toont hoe Koch al deze Italiaanse inspiratiebronnen verwerkt in zijn schildertechniek, onderwerpskeuze, details en sfeer in de voorstellingen. Zo is in het fijngeschilderde portret van Jkvr JC de Boetzelaer II de invloed van de vroege Italiaanse Renaissance duidelijk herkenbaar door de frontale weergave van het tere, lichtgroene gezicht, het karakteristieke fresco-achtige coloriet en de subtiele weergave van stof en huid.

Catalogue

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Fresco’s en Fellini. Pyke Koch geïnspireerd door Italië. Een uitgave van het Frisia Museum met medewerking van de familie Koch. Vanaf juni 2004 voor € 18,95 verkrijgbaar in de museumwinkel of te bestellen via receptie@frisiamuseum.nl [64 pagina’s, 40 illustraties in kleur, ISBN 90-803876-5-7]