CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Geertgen was hier: Geertgen tot Sint-Jans: meesterschilder, lekenbroeder en inspirator

Geertgen was here: Geertgen tot Sint-Jans: master painter, lay brother and inspirator Exhibition: 19 July - 13 September 2009

Geertgen tot Sint-Jans is one of the most important late medieval painters in the northern Netherlands. The exhibition in the Janskerk shows all fourteen known works by him in reproduction. The exhibition in the Vishal shows work by present-day artists, inspired by Geertgen tot Sint-Jans.

From the website of the Noord-Hollands Archief

Geertgen tot Sint-Jans (ca. 1465 – ca. 1495) is de grondlegger van de Noord-Nederlandse schilderkunst. Hij woonde en werkte in Haarlem, waar hij broeder was in het Jansklooster. Hier had hij ook zijn atelier en werd hij begraven. De dubbelexpositie ‘Geerten was hier’ in de Janskerk (nu het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, in Geertgens tijd deel van het kloostercomplex) en De Vishal vormt een unieke gelegenheid om nader kennis te maken met Geertgen tot Sint-Jans. In de Janskerk kunnen de werken van Geertgen worden bewonderd in de omgeving waarin ze ontstonden en in de Vishal kan de bezoeker ervaren hoe dit werk anno 2009 kunstenaars nog altijd fascineert.

In de Janskerk worden alle veertien werken van Geertgen tot Sint-Jans in replica getoond op ware grootte. Zo is er een reconstructie van het zes meter brede drieluik dat hij vervaardigde voor het hoofdaltaar in de Janskerk. Alleen het rechterpaneel van dit drieluik is bewaard gebleven. Ook zijn er prenten, boeken en archiefstukken tentoongesteld die verwijzen naar het leven en de werken van Geertgen tot Sint-Jans.

Geertgen tot Sint-Jans mag dan meer dan 500 jaar dood zijn, hij inspireert nog altijd hedendaagse kunstenaars. Dat is te zien in De Vishal, waar werken zijn samengebracht van Lisa Couwenbergh, Pietsjanke Fokkema, Frans Franciscus, Gijs Frieling, Stefan Kasper, Cees Krijnen, Janpeter Muilwijk, Rob van der Nol, Mai van Oers, Olphaert den Otter, Jacobien de Rooij en Tessa Verder (zie ook www.devishal.nl).
De dubbelexpositie is te bezichtigen van 19 juli tot en met 13 september 2009. De toegang is gratis.

Support

Gemeente Haarlem