CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt

Exhibition: 26 August 2016 - 29 January 2017

For the first time in 200 years, the five schuttersstukken of Delft are reunited. The smallest of the group portraits was missing since the end of the eighteenth century. It was recently discovered at an auction in Paris, where it was bought by the museum.

Information from the museum (in Dutch), 19 July 2016

Op het levensgrote werk uit 1648 staan notaris Willem de Langue (rechts) en herbergier Daniël van der Brugge, officier en musketier van het Witte Vendel. De Langue gaf de opdracht voor het schilderij aan Jacob Delff II, destijds een beroemd portretschilder en kleinzoon van Michiel van Mierevelt.

De tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt vertelt aan de hand van de vijf herenigde schuttersstukken het verhaal van de stedelijke burgerwacht in het Delft van de Gouden Eeuw. Ontdek welke taken de schutters hadden, wie de belangrijkste leden waren en hoe ze presteerden op de jaarlijkse schietwedstrijd.

Het vijfde schuttersstuk onthult bovendien een heel eigen geschiedenis: dat van zijn eeuwenlange omzwervingen door Europa. Hoe belandde het vanuit de erfenis van notaris de Langue uiteindelijk in een villa in Zuid-Frankrijk? De restauratie van het werk toont ook de zichtbare getuigenissen van die intrigerende zwerftocht.