CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Goltzius to Van Gogh

Exhibition: 18 April - 17 May 2015

Information from Vereniging Rembrandt (in Dutch), 17 April 2015

De Stichting P. en N. de Boer in Amsterdam organiseert vanaf morgen t/m 17 mei de tentoonstelling Goltzius tot Van Gogh met een groot aantal meesterwerken uit de besloten privé-verzameling van Piet de Boer uit Amsterdam, met o.a. 7 werken van Van Gogh. De collectie kunstwerken is bijna 50 jaar niet voor het publiek te zien geweest. Deze unieke tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van deze slechts in zeer kleine kring bekende stichting. Hendrick Goltzius, Jan Brueghel de Oude, Peter Paul Rubens, Jan Lievens, Hendrick Avercamp, Cornelis van Haarlem, Jacques de Gheyn maar ook Vincent van Gogh zijn slechts enkele van de kunstenaars die voor het publiek eenmalig te zien zullen zijn in het monumentale 17de eeuwse pand van de Stichting aan de Herengracht in Amsterdam.

De bekende twintigste-eeuwse kunsthandelaar Piet de Boer heeft in de loop van zijn leven een belangrijke privé-verzameling Vlaamse en Hollandse schilderijen en tekeningen bijeengebracht, die een periode bestrijken van de zestiende tot en met de negentiende eeuw. De uitgesproken smaak van Piet de Boer, zo verschillend van die van de meeste verzamelaars uit zijn tijd, is terug te vinden in de rijkdom en de diversiteit van de werken die zijn ondergebracht in de door hem in het leven geroepen stichting.

In totaal zullen bijna honderdvijftig schilderijen en tekeningen tentoongesteld worden, met een speciale zaal gewijd aan Vincent van Gogh, voor wie Piet de Boer grote bewondering had. Hij beschouwde Van Gogh als een “onbegrepen held” en was gevoelig voor de betrokkenheid van de kunstenaar bij het lot van de arme landarbeider. Gedurende één maand kan het publiek drie schilderijen en vier tekeningen van Vincent van Gogh bewonderen. Bij de schilderijen frappeert het in juni 1888 in Arles in stralende kleuren geschilderde Korenveld. Het sterk aangezette geel en oranje komt terug in veel van de werken die de kunstenaar in Arles en Saint-Rémy maakte.

De selectie in de zalen is gemaakt door Niels de Boer, derde generatie van de familie De Boer die nu aan het roer staat van de stichting en de kunsthandel. Het maken van deze selectie was een waar genoegen, aldus Niels de Boer. Mijn oudoom Piet de Boer had een geweldige intuïtie en het leek me interessant om te laten zien hoe hij door zijn keuzes heeft bijgedragen tot een verruiming van de smaak voor kunst uit de zestiende en de zeventiende eeuw onder zijn tijdgenoten. De laatste keer dat we de collectie van de Stichting tentoonstelden was in 1966 in het Singer Museum in Laren, bijna 50 jaar geleden. Daarna is de collectie pas onlangs voor het eerst weer getoond in de Fondation Custodia in Parijs. Het Franse publiek en pers hebben de tentoonstelling en catalogus met groot enthousiasme ontvangen.

De catalogus zal in Amsterdam te koop zijn en de tentoonstelling zal uitgebreid worden met nog een aantal belangrijke werken. Het is een unieke kans om deze privé-collectie na 50 jaar van relatieve verborgenheid weer te zien.

Goltzius tot Van Gogh, Tekeningen & Schilderijen uit de Stichting P. en N. de Boer

Data: 18 april t/m 17 mei 2015

Openingstijden: dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur

Adres: Herengracht 512, Amsterdam (bij Vijzelstraat)

Toegangsprijs: 10 euro