CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Het Mankes perspectief: schilderijen, tekeningen en grafiek van Jan Mankes (1889-1920)

The Mankes perspective: paintings, drawings and prints by Jan Mankes (1889-1920) Exhibition: 13 October 2007 - 27 January 2008

Jan

Jan Mankes, Self portrait, 1913

The first large exhibition, with 120 paintings, drawings and prints, of the work of this master from Friesland. The exhibition and catalogue place Mankes in his time and examine his technique and sources of inspiration.

From the website of the Drents Museum, Assen

Het Mankes perspectief is de grootste expositie ooit die aan deze kunstenaar is gewijd. Ruim 120 werken, waarvan het overgrote deel bestaat uit schilderijen, zullen in een bijzondere opstelling te zien zijn. De tentoonstelling laat niet alleen het werk van Mankes zien, maar geeft ook een beeld van de roerige tijd waarin de kunstenaar leefde en werkte.

De tentoonstelling biedt een breed perspectief op de kunstenaar en zijn directe omgeving. Wie was hij, waar woonde hij, wat deed hij? Maar ook, waar stond Mankes voor. Wat was zijn levensbeschouwing? Naar welke andere kunstenaars keek hij? Wat waren zijn grootste inspiratiebronnen? Uiteraard geeft de tentoonstelling alle ruimte aan zijn grootste inspiratiebron: de natuur. Interessant is ook het technische aspect van het werk van Mankes. Wie Mankes in eerste instantie ziet als traditioneel schilder zal verrast worden door het feit dat Mankes werk ook moderne aspecten in zich had.

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide publicatie.

‘Het Mankes Perspectief’ wordt ondersteund door het Fries Museum dat hierna een presentatie aan de specifiek Friese aspecten van Mankes zal wijden.

Related events