CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Hollands licht

Dutch light Exhibition: 28 February - 25 April 2004

From the museum website

Het Dordrechts Museum presenteert vanaf zaterdag 28 februari een tentoonstelling onder de naam Hollands licht. In deze tentoonstelling zullen werken te zien zijn uit verschillende periodes van verschillende kunstenaars. Werken dus uit zowel de 17de, de 18de en de 19de eeuw, alsmede hedendaagse kunst, die met elkaar gemeen hebben dat het licht er een belangrijke rol in speelt.

De tentoonstelling is, op verzoek van het Dordrechts Museum, samengesteld door Gerrit Willems, directeur van het CBK (Centrum Beeldende Kunst) in Dordrecht. Dit naar aanleiding van het feit dat hij het idee leverde en het scenario schreef voor de film Hollands licht, die vorig jaar op het Nederlands Filmfestival een Gouden Kalf won voor beste lange documentaire.

In zowel de film als in de tentoonstelling wordt de vraag opgeworpen of er in bepaalde delen van Nederland al dan niet sprake is van een bijzonder soort licht waardoor vooral Hollandse schilders uit de 17de eeuw zich lieten inspireren. Bestaat er zoiets als een specifiek soort licht dat meetbaar anders is dan licht elders in de wereld? En als dat ‘Hollands licht’ al bestaat, waaraan is het dan te herkennen? En, tot slot, is het werkelijk zo dat, zoals vaak wordt beweerd, dat Hollandse kunstenaars door de eeuwen heen een speciale band met licht en waarneming hebben gehad?

Daarover gaat niet alleen de film maar ook de tentoonstelling, waarin dan ook werken te zien zijn van beroemde ‘lichtschilders’ als Willem Witsen, J. Weissenbruch, N.J. Jongkind, Kees Verwey, Abraham van Strij, Jan van Goyen en Jan Andriesse.