CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

InDRUKwekkend: nieuwe topstukken uit het Brugse prentenkabinet (dl. 1)

ImPRESSive: new highlights from the Bruges printroom (pt. 1) Exhibition: 31 October 2015 - 14 February 2016

Information from Musea Brugge, 6 October 2015

With the purchase of the collection of the Bruges print expert Guy Van Hoorebeek in 2014, the Groeninge Museum suddenly found itself 2,000 prints richer. The collection contains works by many of Europe’s all-time great graphic artists, including masters such as Brueghel, Rembrandt, Piranesi, Goya, Ensor and Alechinsky. The absolute highlights from this impressive collection will be displayed in phases over a period of time.
Old masters will be shown at the Arentshuis, while modern masters are on display in the Groeningemuseum.

Information from Musea Brugge (in Dutch), 6 October 2015

Door een uitzonderlijke aankoop werd het Groeningemuseum vorig jaar eensklaps ruim 1700 prenten rijker. In de veelzijdige verzameling is de internationale top van de grafiek vertegenwoordigd met prenten uit de vroege 16de tot en met de 21ste eeuw. Het betreft topstukken van zowel oude, Europese meesters als Lucas van Leyden, Pieter Bruegel de Oude en Giovanni Battista Piranesi, als van moderne en hedendaagse kunstenaars onder wie Félicien Rops, James Ensor en Pierre Alechinsky.

De collectie werd aangeboden aan het Groeningemuseum door Bruggeling Guy Van Hoorebeke, die jarenlang als prenthandelaar in Brugge actief is geweest. Met zijn pensionering in zicht, besloot hij zijn collectie aan te bieden aan het museum. Eerder verkocht hij al grafiek aan andere gerenommeerde musea in Londen, Boston en Rotterdam. Van Hoorebeke staat bekend als een grote, gepassioneerde grafiekliefhebber en -kenner, die veel belang hecht aan de hoogstaande kwaliteit van zijn prenten.

Van 31 oktober 2015 tot en met 19 juni 2016 tonen het Groeningemuseum en Arentshuis de hoogtepunten uit deze indrukwekkende collectie, in twee fasen. De tentoonstelling reflecteert kunststijlen en grafische technieken door de eeuwen heen. De bezoeker maakt niet alleen kennis met hoogstaande grafiek van beroemde meesters als Bruegel, Ensor en Alechinsky, maar wordt ook verrast met intrigerende prenten van meesters van bescheidener faam.

De oude meesters zijn in het Arentshuis te bewonderen. De moderne en hedendaagse prenten zijn te bezoeken in de kabinetten van het Groeningemuseum. Halverwege worden de werken op beide locaties gewisseld voor een tweede selectie topstukken uit de recent verworven collectie. Deze tweede presentatie is te bezichtigen van 5 maart tot 19 juni 2016.

Related events


News about this exhibition