CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Interieurplatform – Beeldhouwwerk in het interieur

Online event: 23 September 2022

Beeldhouwwerk vormt een belangrijk maar onderbelicht onderdeel van de decoratieve afwerking in monumentale interieurs. Of het nu gaat om stadhuizen, kerken, kastelen of de wat rijker afgewerkte woonhuizen, beeldhouwwerk komen we er in meerdere of mindere mate tegen. Het kan gaan om weelderig en sterk driedimensionaal beeldhouwwerk, maar bijvoorbeeld ook vlak reliëfwerk betreffen. Dit alles uitgevoerd in verschillende materialen, denk onder meer aan hout, natuursteen of stuc, al dan niet voorzien van een -kleurige- afwerking of verguldwerk.

In sommige interieurs maakt het onderdeel uit van een decoratieprogramma, in andere situaties hebben we te maken met gebeeldhouwde interieuronderdelen die uit een eerdere fase of zelfs een heel ander interieur afkomstig zijn. We komen beeldhouwwerk dan ook verspreid door de eeuwen heen tegen: van de late middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw, uitgevoerd in verschillende stijlen. Bovendien zijn er uit de verschillende tijdvakken talloze meubelen die voorzien van gebeeldhouwde ornamenten.

Tijdens dit Interieurplatform zullen vijf sprekers vanuit verschillende invalshoeken ingaan op het belang en de waarde van beeldhouwwerk in het interieur. Ze geven inzicht in interessante vondsten en delen graag hun ervaringen en kennis met u.

Een beperkt aantal personen kan de bijeenkomst live bijwonen in het auditorium van de Rijksdienst. Voor online deelname geldt geen beperking. U kunt bij uw aanmelding aangeven waar uw voorkeur naar uit gaat.

Programma

Het programma begint om 13:30 en duurt tot 16:30. De sprekers zijn Rob Driessen, zelfstandig kunsthistoricus en gecertificeerd registertaxateur; Jan Verbeke, conservator/restaurateur muurschilderingen & stuc; Dennis de Kool, onderzoeker bij Risbo en buitenpromovendus Universiteit Utrecht; Leon Lock, directeur van de Low Countries Sculpture Society; Aleth Lorne, zelfstandig restaurator/ onderzoeker gepolychromeerde beelden. Zie www.cultureelerfgoed.nl voor een uitgebreid programma.

Aanmelden

De bijeenkomst kan (beperkt) live of (onbeperkt) online gevolgd worden. Dit kunt u bij uw aanmelding aangeven. De bijeenkomst is gratis, maar aanmelden is wel nodig. U ontvangt een bevestiging per mail over uw wijze van deelname. Voor online ontvangt de link een/twee dag(en) van tevoren.

Aanmelden kan via www.cultureelerfgoed.nl.