CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Isaac Israels in het Zuidwal: schetsen uit een ziekenhuis, 1919

Isaac Israels in the Zuidwal hospital: sketches, 1919 Exhibition: 23 February - 27 May 2007

See the illustrated press release on the exhibition by Museum Het Valkhof

Curator

Merel van den Nieuwenhof

From the museum website

In 1919 verbleef Isaac Israels (1865-1934), na een operatie aan zijn voet vanwege slecht schoeisel, zes weken in het Zuidwal ziekenhuis te Den Haag. Tijdens zijn langdurige opname voorzag hij zijn schetsboekje van tekeningen en aquarellen van bloemstillevens, zijn medepatiënten, zijn voet en de verpleegsters. Dit schetsboekje samen met andere aan Den Haag gerelateerde werken van Israels staan centraal in de tentoonstelling Isaac Israels in het Zuidwal.

De tentoonstelling Isaac Israels in het Zuidwal is een overname van de tentoonstelling Isaac Israels in het ziekenhuis van Merel van den Nieuwenhof in het museum het Valkhof te Nijmegen.
In de tentoonstelling Isaac Israels in het Zuidwal in Museum Mesdag wordt echter de nadruk gelegd op het nog vrij onbekende schetsboekje, het verblijf van Isaac Israels in het Zuidwal en werk van Israels dat gerelateerd is aan Den Haag.

Het schetsboekje bestaande uit 32 bladen toont ons het beeld van het Zuidwal gezien vanuit het perspectief van de bedlegerige Kunstenaar. Naast de tekeningen en aquarellen uit dit schetsboekje speelt het voormalige Zuidwal ziekenhuis een grote rol in de tentoonstelling. In 1972 werd het voormalige Zuidwal gesloten en verhuisde men naar het Leyenburg ziekenhuis. Ondanks dat het Zuidwal ziekenhuis niet meer bestaat, heeft het voor veel Hagenezen nog een speciale herinnering als zijnde hét gemeenteziekenhuis van Den Haag. Naast Israels hebben nog vele andere bekende kunstenaars in het Zuidwal gelegen waaronder Breitner, Van Gogh en Witsen.

Aan de hand van de tekeningen, aquarellen en brieven van Israels, een verpleegstersuniform, foto’s en onderzoek naar het Zuidwal, laten we het voormalige gemeenteziekenhuis in de tijd van Israels tot leven komen.

Er zullen o.a. ook instrumenten uit het Zuidwal te zien zijn waaronder de bekende maagklem van Dr. Schoemaker, de behandelend arts van Isaac Israels. Ook wordt er in de tentoonstelling aandacht besteed aan het werk dat Isaac Israels in Den Haag maakte. Deze schilderijen en tekeningen laten ons aan Den Haag gerelateerde onderwerpen zien zoals de pier van Scheveningen, het Noordeinde, de Haagse stoffenwinkel Wijnman, maar ook een vroeg werk van Israels, de processie in de Katholieke kerk van Den Haag.

Isaac Israels in het Zuidwal zal spectaculair worden geopend met een modeshow van verpleegsteruniformen door de eeuwen heen.

Publication

Isaac Israels in het ziekenhuis: tekeningen, aquarelle en schilderijen uit particulier bezit

Merel van den Nieuwenhof, Pieter Roelofs and Chris van Weel
Catalogue of an exhibition held in 2006-07 in Nijmegen (Museum Het Valkhof) and in 2007 in The Hague (Museum Mesdag)
48 pp., illustrated
Nijmegen (BnM) 2006
ISBN-13 978-90-77907-59-7

Related events