CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Jan Wolkers

Exhibition: 19 October 2008 - 15 February 2009

From the museum website, 9 October 2008

Jan Wolkers is your guide with a route through the museum. With Jan Wolkers as writer, painter and also culture- and nature lover, you are led through the collection and the history of Leiden.

Museum press release, 9 October 2008

Op dinsdag 21 oktober 2008 start in Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden de grote tentoonstelling over Jan Wolkers (1926-2007). Jan Wolkers was een veelzijdig kunstenaar (beeldhouwer, schilder, schrijver) en een levensgenieter met een brede belangstelling voor geschiedenis, politiek en religie en met een grote liefde voor de natuur, jazz en sport.

De expositie belicht het hele spectrum van het werk van Wolkers met een accent op zijn beeldende kunst: tekeningen, schilderijen, beelden, vroeger en recenter niet eerder getoond werk, verrijkt met gedichten en fragmenten uit zijn literaire werk.

Vanaf zijn vroegste jeugd bezocht Wolkers vaak De Lakenhal. Het wereldberoemde Laatste Oordeel van Lucas van Leyden liet een onuitwisbare indruk op hem achter en waarschijnlijk inspireerde de collectie hem als beeldend kunstenaar en schrijver. De tentoonstelling Jan Wolkers is mede daarom opgezet als een parcours door het hele museum en in samenspel met de eigen collectie van De Lakenhal.

De biograaf van Jan Wolkers, Onno Blom, trad op als gastconservator en maakte voor De Lakenhal een keuze uit de omvangrijke collectie Wolkers. Irma Boom, internationaal erkend om haar grafische vormgeving, tekende voor de typografie en oud-museumdirecteur Rudi Fuchs richtte de tentoonstelling in en liet spannende en mooie combinaties met de Lakenhal-collecties ontstaan.

Wolkers nog eens nalezen kan in de ‘lounge’ bibliotheek, waar op donderdagavond en zondagmiddag ook debatten en lezingen worden georganiseerd. In de oud-Hollandse keuken draait de documentaire Oceaan van hoop, waarin Wolkers vertelt over zijn oorlogsjaren in Leiden.

Buiten het museum wordt, gedurende het hele jaar 2009, gewerkt aan het Levend Archief van Jan Wolkers, een eigenzinnig en experimenteel e-project van Luna Maurer en Roel Wouters. In een duinpan bij hotel Duinoord, Wassenaarse Slag, kan iedereen zijn hommage aan Wolkers brengen. Een vaststaande camera registreert alle bijdragen en legt ze vast op een interactief internetplatform, waarop bezoekers zelf de filmpjes kunnen ordenen en waarmee zij een persoonlijk archief kunnen samenstellen.

Publication

Marszwart en titaanwit: het beeldende werk van Jan Wolkers
Onno Blom, graphic design Irma Boom
Published in conjunction with an exhibition held in 2008-09 in Leiden (Stedelijk Museum De Lakenhal)
224 pp., hardcover
Amsterdam (De Bezige Bij) 2008
ISBN-13: 978-90-234-3000-1

Related events

Rondom de tentoonstellingen vindt een groot aantal activiteiten plaats rond de persoon Jan Wolkers. In film, fotografie, lezingen, debatten en wandelingen worden de vele facetten van leven en werk van Jan Wolkers nader belicht. Het volledige programma is te bekijken via de website van het museum.