CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Jezus in de Gouden Eeuw

Jesus in the Golden Age Exhibition: 9 September 2000 - 7 January 2001

In the jubilee year an extensive survey of the life of Christ as depicted by Dutch and Flemish masters in the late 16th and early 17th century.

From the museum website, 28 February 2009

De Kunsthal Rotterdam presenteert in het jubeljaar 2000 een uitgebreid overzicht over het leven van Christus zoals dat is afgebeeld door Hollandse en Vlaamse meesters in de late zestiende en de zeventiende eeuw. Deze grote tentoonstelling is opgezet als een chronologische rondgang door het leven van Christus en vertelt zijn levensverhaal van annunciatie tot hemelvaart. De beroemde scènes zijn door talloze kunstenaars vastgelegd, van de theatrale taferelen van Rubens tot de ingetogen Christus portretten van Rembrandt. Vrijwel alle scènes uit het leven van Jezus Christus worden getoond. Bekende Hollandse schilders als Rembrandt, Jan Steen, Nicolaas Maes en Gerard Honthorst zijn vertegenwoordigd, evenals meesters van de Vlaamse Barok zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Simon de Vos en Joachim de Beuckelaer.

Het formaat van de schilderijen is zeer uiteenlopend, van intieme devotiestukken tot metershoge barokke altaarstukken die vaak vanwege hun, voor museale begrippen onhandige afmetingen, een anoniem bestaan leiden. In de zes meter hoge daglichtzaal van de Kunsthal wordt met deze stukken een stemmige enscenering gemaakt. De prentkunst heeft een grote rol gespeeld bij de verspreiding van de bijbelverhalen. De Kunsthal toont in aansluiting op de schilderijen in de benedenzaal het volledige etswerk van Rembrandt met betrekking tot het leven van Jezus. Ook is een ruime selectie grafiek over dit onderwerp te zien van meesters op dit gebied zoals Goltzius, Wierix (naar Rubens) en Visscher.

Publication

Jezus in de Gouden Eeuw
Albert Blankert and Tessa Baars
Catalogue of an exhibition held in 2000-01 in Rotterdam (Kunsthal Rotterdam)
158 pp.
Rotterdam (Kunsthal Rotterdam) and Zwolle (Waanders) 2000
ISBN 90-400-9486-1 (hardbound)
ISBN 90-400-9485-3 (paperbound)