CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

‘Kijk, daar gaat de koning!’: de Oranjes in Den Haag

'Look, there goes the king!': the house of Orange in The Hague Exhibition: 15 April - 23 October 2011

The House of Orange and The Hague have been closely connected since Prince Maurits housed his Stadholders’ court here in 1585. Later Stadholders, Kings and Queens erected palaces in The Hague and the city was the background of many an official event. The Haags Historisch Museum shows all these aspects of the joint history of the family and the city.


Dat Den Haag en de Oranjes al eeuwenlang lief en leed met elkaar delen, bewijst de tentoonstelling “Kijk, daar gaat de koning!” De Oranjes in Den Haag die het Haags Historisch Museum van 15 april tot en met 23 oktober organiseert. Formele gebeurtenissen en informele ontmoetingen laten zien dat Den Haag het predicaat Hofstad niet voor niets draagt.

Prins Maurits markeert het begin van de aanwezigheid van de Oranjes in Den Haag. In 1585 vestigde hij zich in het Stadhouderlijk Kwartier aan het Binnenhof. Latere stadhouders en koningen hebben allerlei fraaie paleizen opgetrokken in en buiten Den Haag. Niet alleen maquettes van Huis ten Bosch en Huis Honselaarsdijk laten zien welke sporen de Oranjes hebben achtergelaten in en om Den Haag, ook was en is Den Haag hét decor voor de publieke verschijningen van de Oranjes, getoond aan de hand van schilderijen, prenten, foto’s, films en tal van Oranjalia.