CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Kinderportretten: van Santvoort tot Lampe

Children's portraits: from Santvoort to Lampe Exhibition: 28 February - 9 June 2014

The museum shows the 400-year old tradition in the family Van Loon to have portraits made of their children. Portraits by Dirck Santvoort, Nicolaes Maes, but also Thérèse Schwartze are on show. the last artist in the row, contemporary portraitist Katinka Lampe.

From the museum’s press release

Sinds 1630 laat de familie Van Loon haar kinderen portretteren door grote namen als Dirck Santvoort, Nicolaes Maes en Thérèse Schwartze. Dit heeft geleid tot een bijzondere collectie zeer uiteenlopende kinderportretten, van monumentale werken tot intieme miniaturen. Voor het eerst zullen alle Van Loon kinderportretten ten toon worden gesteld. Een groot aantal portretten komt uit de privé collectie van de familie Van Loon.

De aanleiding voor de tentoonstelling zijn de portretten die Katinka Lampe maakte van de jongste generatie. Lampe exposeerde eerder in o.a. de Kunsthal Rotterdam en haar werk wordt verzameld in binnen- en buitenland. Zij maakte dit jaar zeer eigentijdse portretten van de kinderen van Philippa Colomb de Daunant – van Loon: Gisèle(2002), Felix(2003) en Casimir(2007). Het zijn portretten met grote precisie en schoonheid, maar toch zijn het geen exacte weergaves.

Bij een bezoek aan Museum Van Loon werd Lampe getroffen door overeenkomsten tussen haar werk en de historische portretten. Ze maakte nieuwe en selecteerde oude werken die deze, met name formele, gelijkenissen benadrukken.

De wijze van schilderen van Lampe is beheerst en glad. Haar gevoelige en onsentimentele werkwijze verleent de schilderijen een hoge mate van abstractie. De combinatie van de historische portretten en de werken van Lampe verleidt tot een andere nadruk bij het kijken. Wat nu opvalt zijn de meer formele en abstracte aspecten van de schilderijen in plaats van de realistische weergave van het individu. Dit geeft bovendien meer ruimte voor persoonlijke associaties bij de werken.