From the museum website
Van 15 december 2007 tot en met 4 mei 2008 presenteert het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum in Schoonhoven de tentoonstelling Klokken als Kunstwerken, Collectie Meentwijck 1890-1940. Het is voor het eerst dat deze deelcollectie van circa tachtig Nederlandse klokken in haar geheel te zien is op een expositie.
De klokken vertegenwoordigen een periode die bekend staat om de vernieuwingen in de kunstnijverheid: de Nieuwe Kunst, de Nederlandse variant van de art nouveau, 1880-1910, de Amsterdamse School en het expressionisme, 1910-1930 en tenslotte de Haagse School, de Nederlandse variant van de art deco, vanaf circa 1925. In de verzameling zijn bekende ontwerpers vertegenwoordigd als H.P. Berlage, Jan Eisenloeffel, Jac. van den Bosch en Hildo Krop maar ook minder bekende als Jan Kriege, Conrad Fehn, H. Stroeve en A.F. van der Weij.
Rond 1900 is de uurwerkmaker in Nederland vooral geïnteresseerd in de technische kant van het uurwerk en niet in de vormgeving. Het zijn architecten, meubelontwerpers en sierkunstenaars die zich over het uiterlijk van de klok ontfermen. Zij zien de klok als deel van het totaalontwerp van een interieur en passen eigentijdse stijlideeën toe. Veel zorg wordt besteed aan de afwerking van de kast en de wijzerplaat. Men gebruikt typisch ambachtelijke technieken als emailleren, graveren en ciseleren. Het uurwerkmechaniek is vaak in serie vervaardigd, van ondergeschikt belang en afkomstig uit gerenommeerde Franse en soms ook Duitse fabrieken.
De klokken op de tentoonstelling maken deel uit van de bekende kunstverzame- ling, de Collectie Meentwijck. Deze naam is ontleend aan een villa in ’t Gooi, in 1912 als woonhuis ontworpen door de architect Karel P.C. de Bazel. Sinds 1985 wordt de villa bewoond door het verzamelaarsechtpaar Dirk en Liesbeth Nienhuis en fungeert tevens als decor voor een indrukwekkende collectie Nederlandse kunst en kunstnijverheid uit de periode 1890-1940.
De getoonde klokken vertonen een rijke schakering aan vormen. Zo is er de strakke, rationele stijl van Berlage naast de elegante contouren van de keramische exemplaren. Een bijzonder exemplaar is de in brons uitgevoerde en als een tortelend kaketoepaar vormgegeven Amsterdamse School klok van Theo Vos.
Bezoekers van de tentoonstelling Klokken als Kunstwerken: Collectie Meentwijck 1890-1940 zullen voortaan met andere ogen kijken naar klokken uit deze bijzondere periode.
Publication
Bij de tentoonstelling verschijnt MUSEUMtijdschrift nr. 23 met afbeeldingen van alle klokken. Auteur: drs. Rita Vastenholt-Kleinjan.