Curator
Norbert Middelkoop*.
Portretten van Amsterdammers: in de 17de en 18de eeuw zijn er vele geschilderd. De portretten staan voor even zo vele verhalen over de mensen die hebben bijgedragen aan de succes story in de Amsterdamse geschiedenis: de Gouden Eeuw. Trots op hun status, beroep, familie of afkomst, lieten zij zich vereeuwigen door schilders als Rembrandt, Frans Hals, Govert Flinck, Ferdinand Bol, Gerard ter Borch en Cornelis Troost.
Er waren veel manieren zich te laten uitbeelden: alleen of samen, omgeven door attributen; als echtpaar, ter gelegenheid van het huwelijk of – in antieke kostuums- figurerend in een bijbelverhaal; met de hele familie, inclusief de overleden kinderen; in miniatuur of op een enorm groepsportret, barmhartig en trots. Altijd waren de portretten bedoeld om gezien en bewonderd te worden door tijdgenoten en nazaten.
Door de jaren heen is een deel van die beeltenissen verspreid geraakt over de hele wereld. Het Amsterdams Historisch Museum haalt ze terug en herenigt ze met de portretten uit eigen collectie voor een omvangrijke tentoonstelling die de geschiedenis van de geportretteerden en hun carrières tot leven wekt.
Catalogue
Jan Baptist Bedaux and Norbert Middelkoop, Kopstukken: Amsterdammers geportretteerd 1600-1800, with essays by Rudi Ekkart*, Bas Dudok van Heel and Jan-Baptist Bedaux, with a repertory of portrait painters active in Amsterdam, Bussum (THOTH) and Amsterdam (Amsterdams Historisch Museum ) 2002. ISBN 90-6868-315-2.