CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Kruseman. Kunstbroeders uit de romantiek

Kruseman, Brothers in Romantic Art Exhibition: 18 April - 2 August 2015

Information from the museum’s website (in Dutch)

Museum Jan Cunen in Oss en Stedelijk Museum Alkmaar hebben de handen ineen gesloten wat resulteerde in een tentoonstelling over één van de meest gewaardeerde schildersgeslachten uit de romantiek: de neven en achterneven uit de wijdvertakte familie Kruseman (18e-19e eeuw).

Voor het eerst in de geschiedenis zijn circa 60 werken van hoge kwaliteit van vijf leden van deze familie samengebracht in één overzichtstentoonstelling. Samen geven zij een fraaie dwarsdoorsnede van de kunst van een zeer invloedrijk tijdperk. De tentoonstelling Kruseman-Kunstbroeders uit de romantiek start bij Museum Jan Cunen op 16 december 2014 en reist na afloop door naar Stedelijk Museum Alkmaar waar de tentoonstelling vanaf 18 april 2015 te zien zal zijn.

Idyllische landschappen en indrukwekkende portretten
De tentoonstelling leidt de bezoeker langs een keur aan indrukwekkende romantische portretten en andere werken. Een hoogtepunt vormt een staatsieportret van koning Willem II, samen met een portret van zijn echtgenote Anna Paulowna. Daarnaast zijn er idyllische landschappen, Italiaanse volkstaferelen, historische scènes, woeste zeegezichten en etsen van Nederlandse en Amerikaanse landschappen. De talloze bruiklenen uit binnen- en buitenland geven samen een verrassend en kenmerkend beeld van de Romantiek én van de veelzijdigheid van de leden van de familie Kruseman.
(Voor deze tentoonstelling geldt een toeslag op de entreeprijs).

Catalogus
Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerde catalogus verschenen; o.a. verkrijgbaar in onze Museumwinkel.

Related events