CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Kunst kiezen: de opdrachtverlening voor de monumentale schilderijen van de Batavencyclus voor het stadhuis van Amsterdam 1660-1664

Lecture: 21 June 2016

Information from the RKD (in Dutch)

Elke maand biedt het RKD onderzoekers een podium om recent onderzoek aan een breder publiek te communiceren. Op dinsdag 21 juni spreekt Elmer Kolfin, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn publicaties, tentoonstellingen en onderwijs gaan over zeventiende-eeuwse schilder- en prentkunst. In 2016 was hij de eerste RKD/NIAS visiting fellow. Deze lezing is de weerslag van dit onderzoek.

In 1660 werden de galerijen van het stadhuis van Amsterdam gedecoreerd met twaalf levensgrote schilderijen van de Bataafse opstand. De beoogde schilder, Govert Flinck, overleed echter voor hij kon beginnen. De toekenning van de opdracht lijkt een volstrekte chaos, alsof burgemeesters aan het improviseren waren geslagen. In de lezing licht Elmer Kolfin toe wat zich vervolgens afspeelde.

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: Jurriaen Ovens en Ferdinand Bol leverden ontwerpen, maar mochten bij nader inzien niet uitvoeren. Rembrandt voerde wel uit, maar zijn werk werd al snel weer verwijderd. Uiteindelijk maakte Jan Lievens één schilderij, de Antwerpenaar Jacques Jordaens vier en werd een oud waterverfdoek opgekalefaterd voor het project ten onder ging aan geldgebrek.

Toegangskaarten kosten €15,-/studenten (tot 25 jaar) €5,- en zijn te bestellen via de RKD-webshop.