CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Kunst uit Domburg

Art from Domburg Exhibition: 21 March - 8 June 2008

From the museum website

Domburg – badplaats aan de Noordzee – is de eerste twintig jaar van de 20ste eeuw een kunstenaarskolonie geweest, maar met een ander karakter dan Oosterbeek in de 19de eeuw. Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck, Lucie van Dam van Isselt, ze trokken ‘s zomers naar Domburg om elkaar te ontmoeten en er te schilderen. Er was ook een jaarlijkse tentoonstelling. Men inspireerde elkaar, maar ieder ging zijn eigen gang. Een eigen plaats nam Mies Elout-Drabbe in, kunstenares die in Domburg woonde en haar huis openstelde voor tal van beeldende en andere kunstenaars.

Onze expositie is opgebouwd uit de collectie van het Marie Tak van Poortvliet Museum te Domburg, aangevuld uit de Collectie H.F. Elout. Er is extra aandacht voor de kunstenaars die ook een relatie met Oosterbeek hadden: Maurice Góth en Lucie van Dam van Isselt.

Dit alles heeft geleid tot een expositie die een meer gevarieerd karakter heeft (niet alleen landschappen) en waar beroemde namen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis goed vertegenwoordigd zijn. In de Doorwerth I-zaal zal overigens een selectie uit onze eigen museumcollectie te zien zijn; liefhebbers daarvan komen niet voor niets.”

EuroArt is de Europese vereniging van (historische) kunstenaarsdorpen en hun musea. Oosterbeek (Museum Veluwezoom) heeft afgelopen jaren werk uit de gemeenten Dachau (D) resp. Tervuren (B) laten zien. Deze keer aandacht voor een Nederlands lid van EuroArt, namelijk Domburg (Marie Tak van Poortvliet Museum).