CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Kunstliefde 1807-2007

Exhibition: 16 June - 15 July 2007

J.H. Moesman, Self portrait, 1935. Utrecht, Centraal Museum

J.H. Moesman, Self portrait, 1935
Utrecht, Centraal Museum

For 200 years the artists’ society Kunstliefde has played a leading role in the art life of Utrecht. In celebration of the bicentennial, the Centraal Museum is showing work by current members of the society in juxtaposition to work by former members in the museum collection.

Museum press release, 30 May 2007

Persbericht, Utrecht 30 mei 2007

Het Centraal Museum en genootschap Kunstliefde presenteren:

Kunstliefde 1807-2007

16 juni t/m 15 juli 2007

opening 16 juni 16.00 uur – 21.00 uur

Centraal Museum Utrecht

De afgelopen 200 jaar heeft de kunstenaarsvereniging genootschap Kunstliefde een centrale rol gespeeld in de ontwikkeling van de beeldende kunst in Utrecht. Werk van vele leden en oud-leden bevindt zich nu in de collectie van het Centraal Museum. Ter gelegenheid van het 200 jarige bestaan van Kunstliefde gaan huidige leden de dialoog aan met werken van oud-leden uit de collectie van het Centraal Museum.

Nieuw ontmoet oud

Kunstenaars als Sybold van Ravesteyn, Joop Moesman, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Dirkje Kuik, Willem van Leusden e.a. waren ooit aangesloten bij het genootschap Kunstliefde. Hun werk maakt nu deel uit van de collectie van het Centraal Museum. Speciaal voor het 200 jarige bestaan van genootschap Kunstliefde zijn 20 kunstenaars – allemaal lid van Kunstliefde – uitgenodigd een nieuw werk te maken met een collectiestuk als uitgangspunt. Adriaan Manten presenteert bijvoorbeeld een hommage aan de kunstenaar Bertus Jonker, fotografe Diana van der Ley geeft een ander beeld van een ‘optocht’, reagerend op het schilderij Sanssouci van Dolf Zwerver en schilder Nico Heilijgers beziet het zelfportret van Joop Moesman in een nieuw perspectief. Uit deze nieuwe werken spreekt vaak een bewondering voor de kunstenaar of een persoonlijke fascinatie voor het onderwerp. Het resultaat is een rijke verzameling van hedendaagse kunstwerken, waarin elk van de deelnemende leden een eigenzinnige draai geeft aan de collectiestukken van het Centraal Museum. Voor een lijst met namen van deelnemende kunstenaars, zie de website van het Centraal Museum.


200 jaar genootschap Kunstliefde

Kunstliefde heeft de afgelopen 200 jaar een belangrijke rol gespeeld in het kunstzinnige klimaat van de stad Utrecht. Zo richtte het genootschap in 1873 het museum Kunstliefde op, dat tot 1918 heeft bestaan. Na sluiting van dit museum ging de collectie, met werk van belangrijke Utrechtse kunstenaars als Jan van Scorel, Cornelis Poelenburgh, Abraham en Hendrik Bloemaert, Herman Saftleven en Roeland Savery, over naar het Centraal Museum. Kunstliefde verzorgt van oudsher kunsteducatie, onder meer door het geven van kunstbeschouwingen en lezingen en het organiseren van tekenavonden naar (naakt)model. Daarnaast presenteert het genootschap jaarlijks ca. 10 tentoonstellingen waarmee het een podium biedt voor o.a. Utrechtse kunstenaars. Genootschap Kunstliefde heeft 110 werkende leden (kunstenaars) en circa 250 kunstlievende leden.

Dutch Design Center en Kunstliefde

Ter ere van het 200 jarige bestaan is tegelijkertijd met de tentoonstelling in het Centraal Museum werk te zien van 11 leden van Kunstliefde in het Dutch Design Center. Deze kunstenaars maakten een autonoom werk dat is geïnspireerd op de strakke, minimalistisch vormgegeven meubelen van Pastoe, de ruimten van het Dutch Design Center en de Oude Zagerij.

Catalogus

De uitgebreide catalogus bevat, naast informatie over beide tentoonstellingen, een overzicht van alle kunstenaars van Kunstliefde. Zo ontstaat een mooi tijdsbeeld van alle werkende leden van genootschap Kunstliefde op het moment van haar 200-jarig bestaan. Daarbij is een DVD geproduceerd door studenten van de HKU-Media, waarop de deelnemers van de tentoonstelling in het Centraal Museum zijn geportretteerd. De DVD is onderdeel van de catalogus. De catalogus is geschreven door Thea Figee en Karen Duking en is verkrijgbaar bij het Centraal Museum, Dutch Design Center en genootschap Kunstliefde.

De catalogus kost 20 euro.

Voor meer informatie:

genootschap Kunstliefde

T 030 – 231 42 18

M mail@kunstliefde.nl

W www.kunstliefde.nl

Centraal Museum

www.centraalmuseum.nl

Nicolaaskerkhof 10, Utrecht

Open: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur