From the museum (in Dutch), 3 November 2015
Gerard Mercator en Abraham Ortelius worden beschouwd als de grondleggers van de moderne geografie. Beiden afkomstig uit Vlaanderen, ontmoeten ze elkaar in 1554 en al snel wordt een vriendschap geboren. Hun werk zal een revolutie betekenen in de cartografie.
Aan Mercator danken we de beroemde wereldkaart uit 1569: 21 gegraveerd bladen waarin het aardoppervlak de vorm aanneemt van een uitgerolde cilinder, doorkruist door meridianen en parallellen. Een jaar later publiceert Abraham Ortelius de eerste editie van zijn atlas, de Theatrum Orbis Terrarum of De Spieghel der Werelt’, die faam zal maken omdat hij wordt beschouwd als de eerste gedrukte atlas in de moderne betekenis van het woord. Tot dan toe waren kaarten nooit verzameld in één werk.
Door de ontdekkingen van deze cartografische genieën, en geïllustreerd door een selectie belangrijke werken, oude kaarten, meetinstrumenten maar ook van schilderijen, dompelt deze tentoonstelling u in de 16e eeuw, een periode van humanisme en openheid van kennis.