CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Literaire canonvorming in de vroegmoderne tijd

Symposium: 13 October 2016

Information from the organizers (in Dutch), 8 September 2016

Ter gelegenheid van de nieuwe boekenreeks Rijksmuseum Studies in History en de lancering van de website schrijverskabinet.nl organiseert het Rijksmuseum op 13 oktober een symposium rond het thema literaire canonvorming in de vroegmoderne tijd.

De canon van de literatuur, de lijst met de belangrijkste schrijvers en werken uit de Nederlandse letteren, houdt geregeld de gemoederen bezig. Lijstjeswoede en canonverkiezingen zijn van alle tijden. In de achttiende eeuw ontstaat misschien wel het meest opmerkelijke initiatief tot canonvorming uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis: het Panpoëticon Batavûm, een houten kabinet waarin de portretjes van ruim driehonderd Nederlandse dichters en dichteressen worden opgeborgen.

Als Johan Huizinga Fellow deed Lieke van Deinsen onderzoek naar deze unieke verzameling portretten. Haar bevindingen vonden hun neerslag in het eerste deel van de nieuwe reeks Rijksmuseum Studies in History. Ter gelegenheid van de boekpresentatie en de lancering van de website schrijverskabinet.nl nodigen wij u van harte uit voor een symposium rond het thema literaire canonvorming in de vroegmoderne tijd.

Meer informatie en aanmelden: https://www.rijksmuseum.nl/nl/literaire-canonvorming-in-de-vroegmoderne-tijd