CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Machtige & Mooie Middeleeuwen

Mighty & Marvelous Middle Ages Exhibition: 3 September 2011 - 8 January 2012

The Koninklijke Bibliotheek and the Nationaal archief organize an exhibition with the best medieval books and documents they have to offer. The rich decorations en elegant letters offer a visual feast. They also give insight into the balance of power in both the religious and the worldly realm.


De middeleeuwen staan bekend om boeken en documenten met rijke versieringen en sierlijke letters. De prachtige illustraties en schitterende miniaturen in de tentoonstelling zijn een lust voor het oog. Daarnaast geven de diverse middeleeuwse documenten een beeld van de machtsverhoudingen, zowel op kerkelijk als wereldlijk terrein, waarbij beroemde invloedrijke figuren de revue passeren.
De grote rijkdom aan prachtige middeleeuwse archiefstukken en boeken toont een doorsnede van de vroege, de hoge en de late middeleeuwen. Niet eerder presenteerden KB en Nationaal Archief zo een keur aan pracht en macht in een overzichtstentoonstelling. De gelegenheid om de middeleeuwen van zo dichtbij – bijna tastbaar – te ervaren, zal zich niet snel nog eens voordoen.