CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Marguerite Yourcenar en de Vlaamse schilderkunst

Marguerite Yourcenar and Flemish painting Exhibition: 13 October 2012 - 27 January 2013

The exhibition shows how novelist and essayist Marguerite Yourcenar (1903-1987) was inspired by Flemish painting, particularly Pieter Brueghel and Hieronymus Bosch. The influence is particularly strongly felt in her celebrated novel L’Oeuvre au Noir (translated as The Abyss), that is partly situated in sixteenth-century Bruges.

From the museum website

Om te herdenken dat Marguerite Yourcenar 25 jaar geleden overleed organiseert het Musée départemental de Flandre in samenwerking met de Villa départementale Marguerite Yourcenar een multidisciplinaire expositie waarin literatuur en schilderkunst samenkomen. De expositie wil zo op een nieuwe manier, door de ogen van Marguerite Yourcenar, de subtiliteit van de Vlaamse schilderkunst observeren en kennis laten maken met de hele complexiteit van een bijzondere literaire persoonlijkheid.

De schilderkunst was een van de grote liefdes van Marguerite Yourcenar en een grote inspiratiebron voor haar boeken. Ze hield veel van de Vlaamse kunst, met name van de werken van Pieter Brueghel en Hiëronymus Bosch. Hun schilderijen fascineerden haar. Gedurende haar hele leven breidde zij haar kennis van de Vlaamse schilderkunst uit, door musea in de hele wereld te bezoeken en ansichtkaarten te verzamelen met de grote kunstwerken van de Vlaamse meesters.

Deze Vlaamse sensibiliteit heeft deels te maken met de wortels van haar familie en haar jeugd op de Zwarte Berg en wordt door Marguerite Yourcenar gebruikt om een van haar sterkste romans te schrijven “L’Oeuvre au Noir” (1968) dat voor een deel in het XVIe-eeuwse Brugge speelt. Onder invloed van de grote Vlaamse schilders uit de XVe en XVIe eeuw en volksprenten hercreĂ«ert ze interieurs, landschappen, scĂšnes uit het dagelijks leven enz.

Deze dialoog tussen literatuur en schilderkunst komt terug in de expositie ‘Marguerite Yourcenar en de Vlaamse schilderkunst’, die de bezoeker een nieuwe benadering biedt van de Vlaamse schilderkunst, namelijk via het prisma van de sensibiliteit en het werk van een groot schrijfster uit de XXe eeuw.