CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Mauve

Exhibition: 18 September 2009 - 17 January 2010

The Teylers Museum and Singer Museum Laren organize a joint exhibition on Anton Mauve (1838-1888), Van Gogh’s teacher. He is known as one of the leading artists of the The Hague school.

Information from the museum, 4 June 2009

Mondaine mensen aan het strand, noeste vissers bij boten, kinderen op het tuinpad. Maar vooral landschappen: bossen, weiden en de heidevelden met schapen waarmee hij tot in Amerika befaamd werd. Het zijn werken van de schilder Anton Mauve (1838-1888), een van de groten van de Haagse School. Teylers Museum en Singer Laren wijden samen de grootste overzichtstentoonstelling ooit aan de ‘Meester van het zilveren licht’.

De duo-presentatie maakt het mogelijk Mauves ontwikkeling in de volle breedte te laten zien, en het publiek te laten genieten van zijn zeer gevarieerde oeuvre. Beide tentoonstellingen werpen ook licht op Mauve als leraar en inspirator. In Teylers Museum staat de opleiding van Mauve centraal en zijn rol als boegbeeld van de Haagse School. Bovendien wordt stilgestaan bij Mauves beroemdste leerling: Vincent van Gogh. In Singer Laren komt zijn Larense periode met de vele navolgers aan de orde. Ook wordt hier het succes van Mauve in Amerika belicht.

Voor het eerst in 50 jaar wordt het oeuvre van Anton Mauve aan de hand van nieuwe inzichten belicht in deze unieke tentoonstelling.