CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Max Liebermann (1847–1935) en zijn Nederlandse kunstenaarsvrienden

Max Liebermann (1847-1935) and his artist friends in the Netherlands Exhibition: 20 March - 17 June 2007

Max Liebermann, Beach at Noordwijk, 1908. Hannover, Niedersächsisches Landesmuseum

Max Liebermann
Beach at Noordwijk, 1908
Hannover, Niedersächsisches Landesmuseum

From the museum website

The German Impressionist artist Max Liebermann spent most of his summers in the Netherlands, where he derived many motifs for his work. He also played a role in the Dutch art world. This exhibition is the first to take that aspect of his work and of his Dutch contemporaries as its theme.

De bekende Duitse impressionist Max Liebermann (1847–1935) en het werk van ongeveer twintig Nederlandse kunstenaarsvrienden en -collega’s, onder wie Jozef en Isaac Israëls, Jacob en Willem Maris, Anton Mauve, Jan Veth en Vincent van Gogh, staan in deze tentoonstelling centraal.

De expositie toont aan hoe belangrijk de band van Max Liebermann met Nederland was, niet alleen voor zijn eigen ontwikkeling, maar ook voor die van zijn Nederlandse vrienden, die mede via hem toegang kregen tot het Duitse tentoonstellingswezen. Er is een representatief overzicht te zien van de thema’s die hij – vaak samen met zijn vrienden – als schilder en etser voor zijn kunst ontdekte: het dagelijks leven van de bevolking op het platteland (o.a. in Laren en Dongen) en in de vissersdorpen aan de Noordzeekust, de boereninterieurs, de diversiteit van het leven in de stad en het vrijetijdsvermaak van toeristen en de hogere kringen aan het strand. De meeste werken van Liebermann op de tentoonstelling zijn daadwerkelijk in Nederland tot stand gekomen.

De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met het Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover, dat een van de grootste Liebermann-collecties ter wereld bezit, die voor deze tentoonstelling werd aangevuld met diverse bruiklenen uit andere Duitse musea en particuliere collecties. Het Drents Museum heeft het Nederlandse deel van de tentoonstelling verzorgd en daarbij met name kunnen profiteren van het feit dat er ruim geput mocht worden uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam, dat aan het verbouwen is.

Max Liebermann en Zweeloo

Aansluitend op de tentoonstelling in het Drents Museum worden in Zweeloo, het kunstenaarsdorp waar Max Liebermann in 1882 verbleef, allerlei activiteiten georganiseerd. Elke bezoeker van de tentoonstelling ontvangt bij de entree een gratis routekaart naar Zweeloo, met de laatste activiteiten in en om het dorp. Meer informatie via www.schilderachtigdrenthe.nl

Related events