CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Memling en het portret

Memling and the portrait Exhibition: 8 June - 4 September 2005

Hans Memling, Portrait of a young man
The Metropolitan Museum of Art, New York
Robert Lehman Collection

Curators

Till-Holger Borchert, chief curator of the Groeningemuseum
Tomàs Llorens, chief curator of the Museo Thyssen-Bornemisza, and Colin B. Bailey, chief curator of the Frick Collection, are coordinating the presentations at their respective institutions.

From the museum website

This international exhibition of Flemish portrait painting in the 15th and 16th centuries brings together some 20 portraits by Hans Memling. The loans derive from famous museums in Europe and the United States of America and will be shown successively at the Museo Thyssen-Bornemisza (Madrid), the Groeninge Museum (Bruges) and the Frick Collection (New York). Each institution will highlight particular aspects of Memling’s portraiture. In Bruges the focus is on the very existence of portraits and on the donors who had themselves portrayed in a religious context. Catalogue available in Dutch, German, French, English and Spanish.

The travelling exhibition Memling and the portrait will be the highlight of the cultural festival “Corpus Bruges ’05”: a number of carefully chosen, smaller-scale exhibitions and public activities on the theme of the human body, along with workshops for young people, lectures, films and special evening gatherings. See their website: www.corpus05.be

The exhibition

Pas relatief recent werd duidelijk welke impact Hans Memling heeft gehad op de ontwikkeling van de Europese portretkunst in de late 15de en vroege 16de eeuw. Corpus Brugge ’05 programmeert een tentoonstelling met als kern een twintigtal authentieke en spectaculaire Memlingportretten. De expositie reist van Madrid over Brugge met als eindstation New York. Iedere locatie vult de kernwerken aan met bruiklenen die een boeiend licht op Memlings portretkunst werpen. Het unieke Brugse kunstpatrimonium laat toe om het onderscheid tussen vrije portretten en de weergave van schenkers in hun context te plaatsen.

In 1994, vijfhonderd jaar na zijn overlijden, organiseerde het Groeningemuseum in Brugge een monografische tentoonstelling over Memling, die van doorslaggevend belang was voor de herwaardering van Memlings lang vergeten kunst. Eindelijk begon men de ongeëvenaarde vernieuwingen en het bijzondere vakmanschap van zijn portretten te erkennen.

De tentoonstelling Memling en het portret – een samenwerkingsproject van de Stedelijke Musea Brugge, de Frick Collection in New York en het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid, met Memling-expert Till-Holger Borchert als curator – concentreert zich voor het eerst volledig op Memlings portretkunst. De kwetsbaarheid van de schilderijen stelt de makers van deze tentoonstelling, die naar drie locaties op twee continenten reist, voor grote uitdagingen. Dat vraagt om een innovatieve aanpak. De kern van de tentoonstelling bestaat uit een beperkt aantal authentieke portretten van Memling, die hoofdzakelijk uit de verzamelingen van de drie samenwerkende musea komen. Daarnaast worden op elke tentoonstellingslocatie aanvullende bruiklenen getoond. Elk van de deeltentoonstellingen belicht verschillende aspecten van Memlings portretkunst, maar toch blijven ze thematisch nauw verbonden.

Met de buitengewoon rijke en verscheidene collectie van het Museo Thyssen-Bornemisza wordt het accent gelegd op Memlings invloed op de Renaissanceschilderkunst in Italië en Noord-Europa. Op basis van de unieke werken van de Stedelijke Musea Brugge wordt het contrast onderzocht tussen autonome Memlingportretten en portretten die gemaakt werden in opdracht. De aandacht gaat daarbij uit naar hun specifieke context en functie en hun plaats in de ontwikkeling van de vroeg-Nederlandse portretkunst. De Frick Collection belicht Memlings artistieke ontwikkeling en groei, zoals zichtbaar is in zijn portretten van 1460 tot 1490. Met zijn innovatieve portretconcepten uit deze periode bouwde hij een steeds groeiende klantenkring op.

Catalogue

Till-Holger Borchert, with contributions by Maryan W. Ainsworth, Lorne Campbell and Paula Nuttall, De portretten van Memling, edited by Marijke van der Glas and Paul van Calster
191 pp.
31 cm.
Dutch edition published in Ghent and Amsterdam by Ludion, the originating publisher of the co-editions.

ISBN 90-5544-544-4 hardbound
ISBN 90-5544-541-X softbound
French edition (Les portraits de Memling) published in Paris by Flammarion
ISBN 90-5544-545-2 (hardbound)
ISBN 90-5544-542-8 (softbound)
English edition (Memling’s portraits) published in New York by Abrams and in London by Thames and Hudson
ISBN 90-5544-560-6 (hardbound)
ISBN 90-5544-550-9 (softbound)

Other venues

Madrid, Museo Thyssen-Bornemisza (15 February-15 May 2005)
New York, The Frick Collection (12 October-31 December 2005)

Related events