CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Nederlandse beeldende kunst en kunstnijverheid 1885-1935 in internationaal perspectief

Dutch art and applied art from 1885 to 1935 in international perspective symposium: 9 June 2004

Museum information

In 1974 kreeg het Drents Museum in Assen het beheer over de collectie van de Stichting Schone Kunsten rond 1900 (SSK, opgericht in 1964). Sindsdien is Nederlandse beeldende kunst en kunstnijverheid uit het eind van de 19de en begin van de 20ste eeuw een van de speerpunten van het museum. Het Drents Museum heeft inmiddels een groot aantal tentoonstellingen aan deze kunst gewijd en de SSK-collectie is met vele nieuwe aanwinsten uitgebreid.

Op woensdag 9 juni 2004 wordt, ter gelegenheid van zowel het 150-jarig bestaan van het Drents Museum als het 40-jarig bestaan van de SSK, een symposium georganiseerd waarin de Nederlandse beeldende kunst en kunstnijverheid 1885-1935 vanuit een internationaal perspectief zal worden benaderd. In dit tijdperk stond de Nederlandse kunstproductie ook in het buitenland in aanzien. Beeldend kunstenaars en ontwerpers exposeerden geregeld op belangrijke buitenlandse tentoonstellingen en behaalden daar de nodige medailles en onderscheidingen. Ook uit andere gebeurtenissen blijkt de internationale waardering voor Nederlandse kunst. Zo kregen Jan Toorop en Johan Thorn Prikker in 1902, respectievelijk in 1904, een eigen zaal ter beschikking op exposities van de Wiener Secession en werden ondermeer Jan Eisenloeffel, J.L.M. Lauweriks en Frans Zwollo uitgenodigd om in (West) Duitsland te komen werken en/of lesgeven. Verder kochten musea in heel Europa en in Noord-Amerika voorbeelden van Nederlandse kunst en kunstnijverheid aan (en sommige doen dat ook tegenwoordig nog steeds).

In dit symposium zal een vijftal sprekers ingaan op de belangstelling en waardering vanuit het buitenland, destijds en nu, en op de wisselwerking tussen de kunst uit Nederland en die uit andere landen. Tijdens het symposium zal ook de publicatie Vernieuwing en bezinning: Nederlandse beeldende kunst en kunstnijverheid ca. 1885-1935 uit de collectie van het Drents Museum gepresenteerd worden. (Voor deelnemers aan het symposium is het boek op 9 juni 2004 met 20% korting in de museumwinkel te koop.)

Programma

10:30 Ontvangst met koffie.
11:00 Welkomstwoord door drs. Michel van Maarseveen, directeur van het Drents Museum.
11:05 Lezing door dr. Lieske Tibbe, universitair docent bij de afdeling Kunstgeschiedenis van de Katholieke Universiteit van Nijmegen, over de invloeden vanuit België – en in het bijzonder vanuit de kunstenaarsgroep Les XX – omstreeks 1900 op de Nederlandse kunst en vice versa.
11:40 Lezing door dr. Rainer Stamm, directeur van het Paula Modersohn-Becker Museum in Bremen, over de werkzaamheid van Nederlandse kunstenaars als ontwerpers en docenten in het westen van Duitsland en het mecenaat van Karl Ernst Osthaus in Hagen.
12:15 Lezing door dr. Marian Bisanz-Prakken, conservator van de Albertina in Wenen, over ‘Khnopff, Toorop, Minne en de Wiener Secession’.
12:50 Presentatie van het boek Vernieuwing en bezinning en overhandiging van het eerste exemplaar aan dr. Rudi Ekkart, directeur van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.
13:00 Lunchpauze en gelegenheid tot bezichtiging van de tentoonstelling “In ’t diepst van mijn gedachten…”: Symbolisme in Nederland 1890-1935.
14:30 Lezing door Edwin Becker, conservator tentoonstellingen van het Van Gogh Museum, over ‘L’Art Nouveau: La Maison Bing en de link met Nederland’.
15:05 Lezing door dr. Ellinoor Bergveld, universitair docent bij de afdeling Cultuurgeschiedenis en Museumstudies van de Universiteit van Amsterdam, over de Nederlandse afdeling van de Wolfsonian Collectie in Miami (een museum dat zich richt op de toegepaste kunst uit de periode 1890-1930).
15:40 Afrondende discussie o.l.v. drs. Jan Jaap Heij, conservator van het Drents Museum en samensteller van de publicatie Vernieuwing en bezinning.
16:10 Afsluitend drankje.

Kosten

De kosten voor het symposium bedragen € 40,-, inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje. Leden van de Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst (VVNK) betalen € 35,-. Bij teveel belangstelling worden de beschikbare plaatsen in volgorde van aanmelding toegewezen. Betaling geschiedt aan de zaal.

Opgave

U kunt zich tot 1 juni 2004 opgeven door een brief of e-mail te verzenden aan het Drents Museum, met uw naam, adres, instelling en telefoonnummer. Aanmelding verplicht tot betaling.

Drents Museum
Brink 1
9401 HS Assen
T +31 592 377 773
E info@drentsmuseum.nl
W www.drentsmuseum.nl

Bereikbaarheid

Het Drents Museum ligt op circa vijf minuten lopen van het Intercity- en busstation Assen. Er is voldoende (betaalde) parkeergelegenheid in de directe omgeving.