CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Nieuwe aanwinsten Rijks tonen kunst in progress

New acquisitions by the Rijksmuseum show art in progress Exhibition: 13 June - 14 August 2007

Among the new acquisitions of the Rijksmuseum are two preparatory drawings for works of very different kinds: a huge tapestry cartoon of about 1545  that the museum has now restored and a small drawing by by Barthelomeus Spranger for an engraving by Jan Muller.

From the museum website

Nieuwe aanwinsten Rijks tonen kunst in progress

Het Rijksmuseum presenteert op woensdag 13 juni twee nieuwe aanwinsten, die beide de wordingsgeschiedenis van een kunstwerk laten zien.

Het karton

Uit ca. 1545 stamt een zeer groot karton dat door wevers werd gebruikt tijdens het weven van een wandtapijt. In 2004 verwierf het Rijksmuseum dit tapijtkarton dat, teruggevonden op een zolder, na restauratie nu wordt getoond in de Aanwinstenzaal van de Philipsvleugel. Omdat een wever onmogelijk de ingewikkelde voorstelling op het tapijt uit zijn hoofd kon weven, werd een geschilderde tekening, even groot als het te weven wandtapijt zelf, onder het tapijt gelegd. Tapijtkartons werden meestal ‘opgebruikt’ en daarom is het zeer uitzonderlijk dat het Rijksmuseum dit karton kon verwerven, met steun van de Jaffé-Pierson Stichting en de Vereniging Rembrandt. Het karton toont de landing van Scipio Africanus bij Carthago en komt uit Brussel of Noord-Italië.

De tekening

Op een veiling werd onlangs door het Rijksmuseum een tekening ontdekt en aangekocht van de kunstenaar Barthelomeus Spranger (1546-1611). Spranger, één van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn tijd en woonachtig in Praag, werkte lange tijd samen met de Amsterdamse graveur Jan Muller (1571-1628). In het Rijksmuseum wordt een groep bladen bewaard afkomstig uit de ateliernalatenschap van Muller, waaronder veel proefdrukken: afdrukken van gravures in verschillende stadia van voltooiing. Tot de interessantste voorbeelden behoren de proefdrukken van de gravure van Muller naar Sprangers ‘Hercules door Wijsheid (Minerva) en Deugd geleid naar de tempel van de roem’. De nu gepresenteerde tekening van Spranger ligt aan deze gravure ten grondslag.

Te zien in de Philipsvleugel

Van 13 juni tot en met 14 augustus zijn het tapijtkarton en de tekening van Barthelomeus Spranger te zien in de aanwinstenzaal van de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.